Trhä – Nvenlanëg

Geen Facebookpagina, geen webstek, anonieme line-up, een onbestaande taal … obscuriteit en mysterie troef dus. Geen mens die weet wie of wat er schuil gaat achter Trhä. Dit is het debuut van de vierletterige black metal/dungeon synth bron. Ik heb het talrijke keren beluisterd, op aanraden van enkele genrekenners op het forum van Zware Metalen, en ben er vervolgens verliefd op geworden. Als het rauw, onbekend, basic en episch moet zijn en in 2020 uitgebracht, doe dan even dit.


Je professioneel vervaardigde speakers zullen schande spreken als ze deze ruisende bak brakke black moeten voortbrengen. Waarom moet jij zonodig hypnotiserende, lichtmelodische doch zeer atmosferische lo-fi muziek van inferieure geluidskwaliteit beluisteren, in plaats van zacht zoemende Billie Eilish. Waarom toch? Ligt het aan het feit dat de idee je weigert los te laten dat geluk en een gezonde vorm van gemoedsrust niet voor jou weggelegd zijn? Is het omdat ontroering enkel in zijn meest rauwe – bij voorkeur trieste – vorm aankomt in je gevoelscentrum? Is het omdat deze muziek circuits in je hoofd in werking zet die je doen terugdenken aan momenten waar je net alles rondom je kon loslaten? Je JBL’s of Logitechs zullen het je niet vertellen. Misschien doen de medieval synths met hoorngeschal een belletje rinkelen, misschien een flashback, misschien de bewegingen van je haartjes die op en neer gaan bij iedere versnelling of iedere traptrede aan scheller wordend snaarmateriaal. Natuurlijk moet ik hier de link leggen met Paysage D’Hiver, Elffor (de nieuwe is ook behoorlijk sterk als ik dat al mag verklappen), Battle Dagorath en een pak andere lo-fi atmosferische blackmetalbands met episch toetsenwerk (in dit geval zogenaamde dungeon synth, hetgeen erger klinkt dan het is).

Voor wie Burzum een aardige instap was destijds en verleid werd door Darkspace, voor hen is er Trhä, mogelijk. Voor de overgrote meerderheid zal dit stukje magie echter verwezen worden naar de vuinisbak onder het mom “de noemer muziek onwaardig”. Hulde aan de maker van dit gebrekkige Nvenlanëg, vanwege mezelf.

Score:

84/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

1. Lhelhën Majlan
2. Nëlhlica
3. Alandlhan ëlh Nítak

Line-up:

  • Thét Älëf – Alles

Link: