Trench Dogs – Stockholmiana

Het Stockholmsyndroom is een psychische aandoening waarbij je ineens empathie hebt voor je verkrachter of kidnapper. Het menselijke brein zit soms wonderlijk in elkaar. Wat ook wonderlijk in elkaar zit is Trench Dogs met het album Stockholmiana (zie hoe soepel ik deze brug maak). U las “Stockholmania”, dat deed ik ook.  Trench Dogs is een rock ‘n rollband en biedt zijn tweede album aan.

Pilsje, Zweedse Guinness, peukie, en rocken maar. Niks opgefokte bassen en snijdende gitaren, daar moet Trench Dogs niks van hebben. Lekker onderuitgezakt op de Chesterfield in een Engelse, dan wel Ierse pub chillen. Als je echt bingo wil, moet je er even een zilveren giletje bij aantrekken en een ster om je oog heen schminken. De band is namelijk niet vies van een beetje knuffelen met glamrock. De band houdt van de jaren ’70, en laat dat op Skulldug And Headsick duidelijk horen. Typische publiedjes zijn er eveneens te horen, zoals Bridges, wat zelfs letterlijk over zuipen gaat. De nadruk ligt op de refreinen, waar de band probeert zo flauw en catchy mogelijk te zijn. Hoe lieftallig en goed Maroon ook in elkaar zit, ik vind het allemaal wat gezapig.

Andere kritiekpunten: de wat doffe drumproductie. De vocalen die bijna in elke track vergezeld worden van achtergrondzang. Is dat echt nodig? Misschien moet bijvoorbeeld Andy Hekkandi af en toe zelf wat meer uit de band springen om extra saus toe te voegen. De band laat werkelijk alle bandleden meezingen. Voor het doel wat de band wil bereiken, is dat weliswaar perfect. Het gaat om een gezellig kroegsfeertje waar je na twee keer luisteren (niet na een keer, want zo catchy is het ook weer niet) kan meekrijsen en hossen. Aan gezelligheid ontbreekt het niet. Het wordt alleen nogal overdadig alsof je elf keer “het laatste nummer in de kroeg” aan het luisteren bent.

Misschien is Zware Metalen ook niet echt het goede platform voor Trench Dogs. Als je echter van ontspannen muziekjes houdt, kan je dit album zeker bij de hand houden. De mix is aardig en de liedjes zitten slim en toegankelijk in elkaar. Een prima middenklasser voor in een gezellige pub. Ook zit er een festival hier en daar in. Toch loop ik dan halverwege even naar de biertent om een frisse Guinness te halen. Ondanks de goede prestatie op Stockholmiana heb je het na een liedje of vier gewoon echt wel gehoord.

Score:

70/100

Label:

Wild Kingdom, 2023

Tracklisting:

 1.  A Little Overdressed
 2. Skulldug And Headsick
 3. Bridges
 4. Wine Stained Eyes
 5. Pumpkin Soup
 6. Georgian Red
 7. Colourful
 8. I’ll Be Silver (You’ll Be Gold)
 9. Flatliners
 10. Maroon
 11. Shapeshifter

Line-up:

 • Andy Hekkandi – Vocalen
 • Mattias Johansson – Gitaar, vocalen
 • Howard “Spides” Chapman – Gitaar, vocalen
 • Daniel Ekholm – Basgitaar, vocalen
 • Martin “Martini” Andersson – Drums, percussie, vocalen

Links: