Travølta – Discoviolence Up Yours!

Travølta! Eigenlijk is het TRAVØLTA! Belgische powerviolence speedcore antifasco grindcore herrie. Ik zag ze in 2019 aan het werk in Antwerpen, ten tijde van Grindwaarpen, en dat was een heus feest. Rechttoe rechtaan ontladingen, die vooral op In Tinnitus We Crust helemaal tot zijn recht kwamen. De Antwerpenaren hebben er dit jaar weer een lap op gegeven, en dat resulteert in de langspeler Discoviolence Up Yours!, bestaande uit 18 nummers, die gemiddeld genomen flirten met de minuutgrens. De doorsnee fan van het genre kan dus 18 keer klaarkomen met deze nieuwe schijf. Van pure opwinding natuurlijk.


Serieuze politieke aanklachten krijgen we te horen op dit gewelddadige Discoviolence Up Yours!, maar even goed humor en zelfrelativering, bedenkingen over bepaalde trends op Social Media, vegetarisme/veganisme en tal van andere topics. Bij ieder nummer staat een beetje toelichting, kwestie van duiding geven. Prima verstaanbare teksten trouwens op dit album! Mocht je dat een meerwaarde vinden dan zit je goed bij Travølta. De nummers variëren naar oude Napalm Dead, Dead Kennedy’s, DRI, Discharge en nog een dozijn andere bands. Metal (inclusief dubbele basdrums), grind (maar geen gore shizzle) en heel veel punk/hardcore, maar dan wel op een behoorlijk hoog tempo. Het klinkt allemaal alsof deze heren de set die ze voor ogen hadden twee keer zo snel moesten afwerken omdat er veel te veel geile groepies rondliepen voor het podium die tijdig genomen moesten worden voor de heren huiswaarts konden keren.

Ook voor de metalhead is dit een voorzichtige aanrader: meer dan genoeg distortion, meer dan genoeg body aan de drums, meer dan genoeg brutaliteit  en agressie. Niet enkel schreeuwerig getier en live chaos in een vervallen garage dus. Travølta mag gerust (opnieuw) geboekt worden voor festivals waar hardcore- of metalbands het leeuwendeel uitmaken van de affiche. Nog even vermelden dan er een aandeel Jesus Cröst in dit album zit (zoek het zelf even uit ja), en er talloze andere grappige instinkers te vinden zijn.

Favoriete nummer: Boo To Humanity. Booooooo!

Score:

81/100

Label:

Loner Cult Records/Self Made God Records, 2023

Tracklisting:

1. Shake That Ass
2. Brainless Mess
3. Burn The Notre Dame
4. Modern Day Witch Hunt
5. The TRAVØLTA Pact
6. Boo To Humanity
7. Short, Fast, Loud
8. So We Are Extreme?
9. Jesus Crost Soccer Punch
10. Broken Teeth
11. Bruin Rotte Zweer
12. Why?
13. You Have A Voice (Drop Dead)
14. Capitalist Gravediggers
15. Discoviolence Up Yours!
16. I Wanna Be Dumb
17. The End Of Drama
18. Cow Shit Blues

Line-up:

  • Nico Peeters – vocals
  • Rik Pelgrims – drums
  • Jonas Van De Sande – gitaar
  • Kevin Liekens – basgitaar en backings

Links: