Transport League – Kaiserschnitt

Wat hebben Corrosion Of Conformity, Clutch en Cathedral met elkaar overeen? Wel, ze delen een bandnaam met dezelfde beginletter en verder… niets. Buiten de C is dat dus een dikke helaas…  Toch is er wel degelijk op een andere manier een link: het uit het Zweedse Gothenburg afkomstige Transport League gebruikt deze drie bands namelijk als invloeden. Giet alles in een blender en je krijgt een heerlijk sausje van wat deze sympathieke band al sinds 1994 doet en dat is niet elke band gegeven. Kleine kanttekening qua bestaansrecht, er is een negatief gat van tien jaar en wel tussen 2003 en 2013. Deze kleinigheid is inmiddels vakkundig opgevuld met het uitbrengen van vijf albums vanaf het laatstgenoemde jaartal.

Respectievelijk kwam vanaf 2013 Boogie from Hell, Napalm Bats & Suicide Dogs, Twist and Shout at the Devil en A Million Volt Scream uit. Dit wordt nu dus opgevolgd door Kaiserschnitt, een album dat is opgenomen in alle corona-ellende. Dat dit geen enkel struikelblok vormt voor Transport League mag het gevolg zijn van het gegeven dat muziek in de Zweedse genen zit.  Want, man, man, man, hoe kan het toch dat zo’n dunbevolkt land zoveel goede muzikanten uitpoept? Zit er iets in die gefermenteerde haring of zo?  

Sinds de comeback met Boogie from Hell schrijven de vier heren de ene na de andere heerlijke riff. Dit in combinatie met de goed gevarieerde strot van zanger Tony J. Jelencovich is dit dus heerlijke dodelijke combinatie van de eerder genoemde bands en meer… Dat de mannen ook nog eens vriendelijke knapen zijn blijkt uit verschillende samenwerkingen. Eerst met Jocke Berg (Hardcore Superstar) en nu heeft men de mooie samenwerking op de kop getikt met Sal Abruscato (Life Of Agony, Type O Negative) en Christian Sture (Heal) en dit heeft zeker bijgedragen aan het verzorgen van enkele topnummers.  

Verwacht op Kaiserschnitt een pak aan groove, riffs en een aanstekelijke combi van screams en cleane vocalen in nummers van van onder de vier minuten op twee na. Opener  Atomic blaast af zoals je een album wilt beginnen: een heerlijke riff met een lekkere opbouw en dito refrein. Criminal Energy zegt het zelf al: een uptempo energieknaller die aangeeft dat het de band menes is. Me the Cursed begint met een aanstekelijk rustig opbouw-deuntje om vervolgens langzaam uit te breiden naar een lekkere meezinger met een dito gitaarsolo. Een nummer dat niet zou misstaan in een stadion. Nailsober is typisch zo’n nummer wat je meezuigt in een spiraal van een riff: hier blijf je lekker in hangen en voor je het weet is het voorbij.

Titty Coma Status is een lekkere riff-rammer waar Cathedral in zijn stonerdagen ook patent op had en eindigt met een heerlijke solo. Het titelnummer is zo’n track die je graag meeschreeuwt als je in je auto op weg bent naar je werk en even stoom wilt afblazen. March, Kiss, Die is een mooie ‘door-groover’ dat ook op een gemiddeld Clutch-album had kunnen staan en een instant-hit is. Bij Sound gaat het gas wat terug en duikt de groove op, die direct als een oorworm blijft hangen.

Autumn Moon is de onvermijdelijke ballad die over de vijf minuten telt. Het is niet de sterkste kant van Transport League, maar het siert de bandleden dat ze de gevoelige kant van hun spectrum aanspreken. Death Klinik is vervolgens een typische albumvuller: absoluut niet slecht maar je houdt het gevoel dat er meer in had kunnen zitten. Unburden Woes tenslotte heeft even wat tijd nodig voordat het beklijft, maar komt wel met een mooie gitaarsolo. 

Hoe ik het ook wend of keer, het is mij een raadsel dat deze band niet bekender is bij het grote publiek. Zeker gezien het feit dat Volbeat ruiterlijk heeft toegegeven dat deze heren hun grote voorbeeld zijn. Misschien komt daar nu verandering in, want de conclusie is dat Transport League wederom een zeer solide groove/sludge/doomalbum heeft geschreven. 

(Dit is een gastreview van Zware Metalen Facebookredacteur Jeroen Slager.)

Score:

84/100

Label:

Mighty Music, 2021

Tracklisting:

 1. Atomic
 2. Criminal Energy
 3. Me the Cursed
 4. Nailsober
 5. Titty Coma Status
 6. Kaiserschnitt
 7. March, Kiss, Die
 8. Sound
 9. Autumn Moon
 10. Death Klinik
 11. Unburden Woes

Line-up:

 • Tony Jelencovich – Vocalen, gitaar
 • Peter Hunyadi – Gitaar
 • Dennis Österdal – Bas
 • Mattias Starander – Drums

Links: