Transient State – Rearranged

De nieuwe Nederlandse progressieve metalband Transient State presenteert zich alvast behoorlijk professioneel: de debuutplaat, een mooi vormgegeven digipack, wordt begeleid door een uiterst vriendelijke brief en een goed verzorgde bio met allerhande relevante informatie. Zo is te lezen dat de band begin 2016 al het nummer Transcendence als voorloper op dit album uitbracht. Volgens genoemde bio moet qua inspiratie gedacht worden aan bands als Periphery, Monuments en het eveneens Nederlandse Textures.

Het acht nummers tellende debuutalbum klokt iets meer dan een half uurtje en opent direct vlammend met het nummer Regenerative Cycle. Een heerlijke afwisselende track die gelijk de toon zet voor het vervolg, mede door de uitstekende productie. Wat vanaf het begin al opvalt is de veelzijdigheid in het stemgebruik van frontman Jeoffrey Warmerdam en de smaakvolle gitaarpartijen die afwisselend prettig beuken of mooi zweverig aanwezig zijn.  Vooral de cleane zang en de afwisselend hoge en lage screams geven de nummers een eigen gezicht en weten de aandacht ten volle bij het album te houden.

Muzikaal zijn er inderdaad de nodige raakvlakken te vinden met de bands die genoemd worden als inspiratiebron, maar storend is dit nooit. De band weet zich met nummers als het mooi opgebouwde Promise, de “single” Transcendence, en het beukende In Motion gelijk te profileren als een band waar zeker een mooie toekomst voor is weggelegd. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de lekker afwijkende en eigenzinnige afsluiter Reparture.

Na iets meer dan een half uur is het album al afgelopen en druk ik toch maar weer een keer op de Play knop, want dit debuut smaakt zeker naar meer. Transient State weet met deze plaat een zeer goed debuutalbum af te leveren wat hopelijk de nodige optredens gaat opleveren. Muzikaal is dit namelijk dik in orde!


Score:

85/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklist:

 1. Regenerative Cycle
 2. Invocation
 3. Promise
 4. Transcendence
 5. Omni
 6. In Motion
 7. Maelstrom
 8. Reparture

Line Up:

 • Jeoffrey Warmerdam – zang
 • Matthijs Vliegenthart – gitaar
 • Bram Heijs – gitaar
 • Thomas Cochrane – basgitaar
 • Nico de Wit – Drums

Links: