Trance – Metal Forces

Denkend aan Duitse heavy metal zie ik brede headbangers traag voor oneindige podia gaan. Rijen ondenkbaar ijle Marshalls als hoge pluimen aan den einder staan. Deze vrije associatie op een gedicht van Marsman schoot me te binnen toen de zoveelste cd van een Duitse band in fysieke vorm op de deurmat viel.

Trance gaat al vanaf 1974 mee, weliswaar onder een andere naam (Tribut) gestart, diverse line-up wisselingen en met een hiaat tussen 1998 en 2011, maar toch. Jarenlang doorploeteren, wekelijks de oefenruimte in, stad en land afrijzen naar optredens, je privéleven aan de kant zetten voor de muziek en ook nog financieel investeren in instrumenten en studio’s. En dat al ruim 45 jaar. Alleen daarvoor al verdient een band respect.

En nu ligt er dan opnieuw nieuw werk van Trance. De band bestaat tegenwoordig voor veertig procent uit Nederlanders met Nick Holleman (ex-Vicious Rumours) als belangrijkste blikvanger. Maar zoals wel vaker moet een band het niet alleen van een goede vocalist hebben. Op gitaargebied moet er ook genoeg te genieten zijn. En laten dat nou net de twee sterkste troeven van Trance anno 2021 zijn.

Metal Forces schiet middels The Fighter furieus uit de startblokken en pas in Deep Dance is het eerste relatieve rustpuntje te vinden. Holleman bewijst in Trance ook uitstekend op zijn plek te zijn en hij krijgt ruimschoots de ruimte om te etaleren dat hij nog steeds over een karakteristieke en krachtige stem beschikt waarbij hij ook dit keer erg melodieus uit de hoek komt. Via hoogtepunten Believers en As Long As I Live komt er middels Ballade For A Group veel te snel een hoogtepunt aan Metal Forces.

Muzikaal neigt het allemaal naar (hoe kan het haast anders) Scorpions en Accept maar ook Iron Maiden komt als invloed om de hoek kijken. Het titelnummer van deze cd had, inclusief inventief basgitaar werk, op Powerslave niet misstaan en als je je als band weet te meten met dergelijke kwaliteit dan weet je dat het goed zit! Prachtig artwork ook trouwens!!

Score:

85/100

Label:

Metalapolis Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Fighter
 2. Troublemaker
 3. Death Machine
 4. Deep Dance
 5. Believers
 6. The Horns Of Jericho
 7. As Long As I Live
 8. The Drums Of Waterloo
 9. Metal Forces
 10. Ballad For A Group

Line-up:

 • Nick Holleman – Zang
 • Markus Berger – Gitaar
 • Joris van Rooij – Gitaar
 • Thomas Klein – Basgitaar
 • Andreas “Neudi” Neuderth – Drums

Links: