Tramalizer – Fumes Of Funeral Pyres

Tramalizer, een deathmetalband uit Finland die de HM-2 generatie van weleer hoog in het vaandel houdt, is het nieuwste lid van de Soulseller Records-familie. Tenminste, als je dat zo mag stellen. De vier heren hebben nog niet al te veel uit en je kan dus stellen dat dit Fumes Of Funeral Pyre hun debuutalbum is. De heren willen terug naar de basis, naar de tijd dat death metal – meer nog Scandinavische death metal – zijn gelijke niet kende. Ik moet geen exhaustieve lijst opstellen denk ik, maar je houdt bands als Grave, Dismember en vrienden best in je achterhoofd. De muziek van de heren, omhult door een typisch productioneel jasje, is hondsbrutaal en dito agressief. Niet te veel poespas, gewoon recht door en klaar: niks meer aan doen. Dit kon je al horen aan de single die nog redelijk vers is en dus nog niet zo lang geleden werd gelanceerd.

Heerlijk toch, dat oude school gevoel. De heren slagen er al van de eerste noot, de eerste maat in mijn aandacht te vatten en ook vast te houden en dat op zich is al geen sinecure. Tramalized is in die context dan ook een geslaagde opener. Alles zit er zo wat in verwerkt wat je zou willen horen op dit type platen. Raspende keelvocalen, opzwepende drums en die typische gitaarsound. Point Of No Turning Back laat je direct beseffen dat de gehele plaat op dezelfde leest zal geschroeid worden. Hier en daar is er wel plaats voor een afgemeten zij het korte blastpartij. Ook in dit nummer haalt de heer Laanto het beoogde niveau terwijl medebandlid Jokelainen een snerpende solo uit zijn instrument tovert.

As They Are Put To Sleep doet me wat mijmeren naar de betere nummers van At The Gates. De heer Tarvonen is geen Thomas Lindberg, maar hij kan wel een potje keelen. Kabbelt het water vervolgens wat rustiger? Niks is minder waar, ook Curse Of The Lake Drag en het titelnummer hebben die typische cadans. Dit laatste start met erg knappe eerder pitsende en knijpende solo alvorens de heer Tarvonen zijn stembanden weer laat trillen.

Sterke debuutplaat, dit Fumes Of Funeral Pyres van het Finse Tramalizer en geheel te snappen dat het Nederlandse Soulseller Records deze band aan hun rooster heeft toegevoegd: past immers volledig in de filosofie daar. Verwacht geen nieuwigheden op deze plaat. Wil je gewoon een stevige deathmetalplaat in de speler knallen dan is dit je ding. De muziek is een stevige knipoog naar het verleden en het HM-2 genre, als je dat zo kan stellen.

Score:

75/100

Label:

Soulseller Records, 2023

Tracklisting:

 1. Tramalized
 2. Point Of No Turning Back
 3. Hating God
 4. As They Are Put To Sleep
 5. Curse Of The Lake Drag
 6. Gift
 7. Fumes Of Funeral Pyres
 8. Looking For Reality (Ferox cover)
 9. Plain Evil
 10. The Rostow Ripper
 11. At The Night Of Feast

Line-up:

 • R. Tarvonen – Zang
 • M. Jokelainen – Gitaar
 • T. Oranen – Bas
 • K. Laanto – Drum, gitaar

Links: