Toxpack – Zwanzig.Tausend Volt

In Duitsland en Oostenrijk is Toxpack een vrij succesvolle band. Er werd getekend bij Napalm Records en de toekomst lijkt de groep toe te lachen. Nu is de band klaar om het buitenland te veroveren. Dat Toxpack uitsluitend in het Duits zingt, lijkt geen probleem te vormen. Is een bandje genaamd Rammstein er immers ook niet in geslaagd om zelfs in de VSA op tour te kunnen gaan? Waarom zou Toxpack dit dan niet kunnen?

Er zijn verschillende redenen waarom Toxpack daar niet in zal slagen. Sta me toe deze eens met jullie te overlopen. Nu, ik kende deze band vaag van naam vooraleer ik de nieuwste plaat beluisterde in het kader van deze recensie. De muziek zelf was me echter onbekend en ik wou dat ik dat zo gehouden had.

Ik kan begrijpen waarom deze band in Duitstalige landen wel enigszins succesvol is hoor. De muzikanten van deze groep hebben talent en beheersen hun instrumenten. Tot zover het goede nieuws. Het resultaat van al dat verzameld talent wordt echter vertaald naar après-ski, bierfeesten of carnavalmuziek. Ik krijg het gevoel dat ambiance lijkt voor te gaan op sterke teksten of originele gitaarriffs. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik een broertje dood heb aan goedkope power metal, dus misschien speelt dit wel mee. Edoch, power metal kan lekker knallen en een sterke melodie laten overheersen. Wat stelt Toxpack daar tegenover? Het refrein van Bastarde Für Alle Zeit luidt als volgt: “hey hey heeeey, hey hey heeeeeey”. Zucht. Hoelang zou hierover zijn vergaderd?

Nee, op een paar uitzonderingen na, voorzie ik niet dat deze band veel zieltjes zal winnen in onze contreien. Of het zou carnaval moeten zijn natuurlijk. Indien jij één van die fans bent, mijn excuses en mijn innige deelneming. U mag me gerust in de opmerkingen meedelen wat u hier nu zo goed aan vindt, want ik hoor het niet. Dit betekent geenszins dat ik gelijk heb en u verkeerd zou zijn, of omgekeerd. Smaken verschillen nu eenmaal. Deze Nintendo-muziek zou ik echter uitsluitend gebruiken om inbrekers buiten te houden op momenten dat ik niet thuis ben.

Nooit schrijven over muziek die je niet ligt is een goede regel. Het is een goede regel die ik vandaag gebroken heb en dan krijg je dit natuurlijk. Is deze band nu het slechtste dat uit Duitsland is gekomen sinds de Ding Dong Song van Gunther? Nee, dat nu ook weeral niet. Nogmaals, de bandleden kunnen muziek maken hoor. De uitgebrachte singles zijn zelfs het beste wat de plaat te bieden heeft. De massale steun van de fans is bewijs genoeg dat deze band op het toppunt van zijn kunnen staat. Het is en blijft een vreemde wereld, die Duitse schlagercultuur moet toch op één of andere manier doorsijpelen naar de Duitse metal? Ik heb er geen andere verklaring voor.

Nee deze Toxpack zal Amerika dus niet veroveren. Er is niet alleen de muziek (of gebrek aan muziek), nee, het is namelijk moeilijk om het buitenland te veroveren als Duitstalige band. Eigenlijk is dit voor iedere niet-Engelstalige band een serieuze opgave. De uitzonderingen op deze regel zijn in dergelijke mate beperkt, dat je gerust de conclusie kan trekken dat Toxpack helemaal niet probeert door te breken in het buitenland. Groot gelijk zou ik zeggen. De band heeft zijn (niche)publiek en is daar gelukkig mee. Ik zou misschien ook naar deze band kunnen kijken met een braadworst in de ene hand en een liter flets bier in de andere hand. Nogmaals naar deze plaat luisteren, of zelfs naar de volgende plaat van deze band is echter te veel gevraagd. Daar ga ik me nooit meer aan verbranden. Zwanzig.Tausend Volt van Toxpack, want carnaval komt er weer aan.

Score:

60/100

Label:

Napalm Records, 2022

Tracklisting:

1 Gekommen um zu bleiben
2 Zwanzig.Tausend Volt
3 Wecke den Kampfgeist
4 Ozean voll Scheiße
5 Bastarde für alle Zeit
6 Totgeglaubt, doch neugeboren
7 Kopf durch die Wand
8 Zusammen einsam
9 Letzte Warnung
10 Noch einmal so wie früher
11 Schweinehund
12 Wehe, wenn wir losgelassen
13 Nur für Dich
14 Wir kommen wieder irgendwann
15 Himmelwärts

Line-up:

  • Daniel Schulz – Zang
  • Tommi Tox – Gitaar
  • Erik Henning – Gitaar
  • Stephan Zebisch – Basgitaar
  • Oliver von Prondzinsky – Drums

Links: