Toxocara – Imminent Repulsion

Toxocara – Imminent Repulsion
Sevared Records, 2005

Door vele optredens en een tweetal demo’s is de naam Toxocara in voornamelijk het noordoosten van Nederland geen onbekende meer. Met drummer Michiel van Prostitute Disfigurement, brulaap Kevin (die tevens zijn stembanden teistert in Erebus) en de graad van muzikale lompheid lijkt een volledig album een welkome aanvulling in de scene.

Allereerst werd ondergetekende zeer aangenaam verrast door een erg vette productie en een overdonderend strak samenspel. Hiermee tilt Toxocara zich al direct boven het niveau van de welwillende hobbyisten uit. Om nu te spreken van een openbaring zou overdreven zijn, maar we hebben hier duidelijk te maken met een door de wol geverfd stel muzikanten, dat weet waar Abraham de Amerikaanse deathmetal haalt. Voor een kleine indicatie: Monstrosity, Cannibal Corpse hier en daar Morbid Angel en dit alles met een Hollandse no-nonsense instelling.

Gitaarpartijen karakteriseren zich door tweestemmige harmonieën die een brute sfeer creëren, afgewisseld met de nodige staccato – militaristische slachtpartijen. Solo’s worden niet geschuwd, maar jammer genoeg beginnen ze wel bijna uitsluitend met zo’n “Slayer-hinnik.” Dat had wellicht wat inventiever gekund. Het drumwerk is één van de sterkere elementen van dit album. Er wordt namelijk flink geblast en gehakt, maar daar zal niemand die bekend is met de laatste Pros Dis van opkijken. Wat de grunt betreft zit het allemaal wel goed. De band moet maar goed oppassen wanneer Cannibal Corpse zonder zanger zou komen te zitten, want dan zijn ze Kevin kwijt 😉 De band deelt hun fascinatie met vele stijlgenoten voor oorlog, veldslagen en vernietiging. Door middel van fragmenten uit radioverkeer tussen soldaten, de nodige explosies en hulpkreten wordt de oorlogszuchtige sfeer van Imminent Repulsion kracht bij gezet.

Toxocara levert een overtuigend debuut af, dat het verdient om zijn weg te vinden naar de platenkast van brute deathmetal liefhebbers. Het zou mooi zijn wanneer de band zich op een volgende release een tikkeltje meer zou kunnen onderscheiden van hun inspiratiebronnen. Dan zou Toxocara zich zonder twijfel kunnen vestigen aan de nationale (en wie weet, internationale) top.

Imminent Repulsion

Tracklist:

 1. T34 [Silhoutte Of Death] [mp3]
 2. Blast Wave Diffraction [mp3]
 3. Suffice To Prevent
 4. The Blood Road [Ho Chi Minh Trail]
 5. Egoist Existence
 6. Visceral Larval Migrans
 7. Imminent Repulsion
 8. Insomnia
 9. Der Rattenkrieg [Fortress Stalingrad]
 10. Mortal Intrepid Frigate [The Battle Of The Nile]

Line up:

 • Kevin Quilligan – Vocals
 • Anne van Doorn – Bassguitar
 • Michiel van der Plicht – Drums
 • Martijn Moes – Rhytm and Lead Guitars
 • Vince Zwarts – Rhytm and Lead Guitars

Links: