Toska – Fire By The Silos

Het uit Brighton, Engeland afkomstige Toska is een instrumentaal/progressief/post-rock/metalproject van Rabea Massaad, ook wel bekend van Dorje en het Youtube-kanaal van Andertons Music co, Ben Minal en Dave Hollingworth. Om te zeggen dat deze band getalenteerde muzikanten bevat is een zwaar understatement. Het eerste wapenfeit van de band, de EP Ode To The Author, heb ik afgelopen zomer voor een schamele vijf pond kunnen bemachtigen en bevat enkele van de meest frisse en groovy progressieve riffs die ik in lange tijd gehoord heb. De EP bevat zes lange nummers en voelt aan als een volwaardige langspeler, vooral omdat deze nummers geen seconde verspillen en onversneden riff achter riff weten te plaatsen. Voor wie de band nog niet kent, dit is meer dan een aanrader.


De band keert in 2018 terug met Fire By The Silos, de eerste echte langspeler. Opener The Herd is een soundscape van iets meer dan vier minuten en stelt zwaar teleur om twee redenen. Ten eerste sluit deze niet aan op het volgende nummer, A Tall Order, dus heeft het niet veel zin om hier een soundscape te plaatsen. Ten tweede had Ode To The Author geen nood aan een intro/soundscape en begint de progressieve waanzin meteen. Dat was hier ook beter geweest. De volgende drie nummers laten Toska wel horen zoals we het kennen, en ik geniet ten volle. Bij A Tall Order kan ik ook melodische knipogen naar de openingstrack van Ode To The Author herkennen.

Wat volgt is de titeltrack van het album waar we verwelkomd worden door echoënde gitaren en een spoken word stuk. Nou ja, stuk, zeg maar de volle zes en een halve minuten wordt er gesproken over een echo met opbouwende tomslagen eronder. Daar hebben we toch allen collectief om gevraagd, niet? Zeker als we zulke interessante boodschappen meekrijgen als: ‘My kids went to a good school’ of ‘The water is dirty’ of ‘They started taking things, I mean, who does that?’. Maar het wordt beter. Afsluiter The Heard is meer van dit en duurt maar liefst tien minuten en Prayermonger, zoals de titel doet vermoeden is negen minuten prachtige muziek, maar met een prekend oud mannetje eroverheen. Iemand had de band dat idee uit het hoofd moeten praten. Wat een zonde.

Als we de balans opmaken, telt Fire By The Silos vier nummers die echt de moeite waard zijn en Prayermonger, wat ik de band nog wil vergeven, maar ook vier nummers die niet meer dan opvulling zijn. Als dat het verschil tussen een EP of een volwaardig album maakt, dan verkies ik toch de EP. Wanneer Toska besluit om een nummer te spelen, levert het dezelfde kwaliteit die we gewoon zijn van Ode To The Author. Het is enkel zo jammer dat dit verwaterd moet worden met audiofragmenten en nutteloze atmosfeer. Wie overweegt om dit album aan te schaffen raad ik aan om online nummers 2, 3, 4, 6 en 8 apart te kopen. En probeer Ode To The Author vast te krijgen want dat is nog meesterlijker. Aan alle anderen geef ik het advies om Toska live te gaan zien, want de band blaast je wel van je sokken.

Score:

60/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

 1. The Herd
 2. A Tall Order
 3. Abomasum
 4. Congress
 5. Fire By The Silos
 6. When Genghis Wakes
 7. Ataraxy
 8. Prayermonger
 9. The Heard

Line-up:

 • Rabea Massaad – Gitaar, bariton
 • Ben Minal – Drums
 • Dave Hollingworth – Bas

Links: