Tortharry – Altars Of Ignorance

Het Tsjechische Tortharry is al vanaf 1991 actief. De geschiedenis van de band gaat echter terug tot 1984 toen de band als Imago werd gestart en in 1989 werd omgedoopt in Executor. Na wat demo’s en een split kwam in 1991 het eerste volledige album (When The  Memories Are Free) onder de naam Tortharry uit. Dat de band dus een vaste waarde is in de Oost-Europese scene mag als understatement worden opgetekend. Het is Tortharry echter niet gelukt om de status van de underground te ontstijgen.

In de aanloop naar dit album liet Tortharry weten het ditmaal over een iets andere boeg te gooien: het tempo zou enigszins omlaag gaan. Daarin houdt de band ten dele woord: het titelnummer en Corrosive Haven laten aan het begin van het album horen dat de groove er aardig in zit maar dat er ook nog steeds stevig wordt gebeukt. Op het afsluitende Forget Us Like We Will Do werkt dit slepende tempo trouwens het best.

Over de gehele linie is Tortharry aardig door Morbid Angel beïnvloed en dan met name op vocaal gebied. Ik vermoed dat liefhebbers van deze band wel een aardig alternatief zullen vinden in deze Hongaren nu Morbid Angel wat minder werk uitbrengt de laatste jaren. Neem het gitaargeluid en de opbouw van nummers maar als voorbeeld. Een nummer als The Heritage bevat diezelfde rauwe, in-je-bek smerigheid met fantastische basgitaarbreak als genoemde muzikale invloed. Het feit dat Tortharry daarbij klinkt als een stel jonge honden is een absoluut pluspunt.

Na een kleine veertig minuten luisterplezier is de conclusie dat er genoeg bruutheid op Altars Of Ignorance staat om voor goede deathmetal door te gaan. Dat Tortharry een iets andere weg is ingeslagen pakt op dit album erg goed uit en kan de plek in de underground verder verstevigen. Sterker: het is niet uit te sluiten dat deze release ervoor zorgt dat ze deze langzaamaan ontstijgen. Verplicht checken dit!!

Score:

89/100

Label:

Metal Gate, 2021

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Reversed Dorians
 3. Corrosive Haven
 4. Altars Of Ignorance
 5. Carousel Of Grieve
 6. Self-Fettered
 7. Silent Psalm
 8. The Heritage
 9. Forget Us Like We Will Do

Line-up:

 • Dan “Heatly” Pavlik – Zang, gitaar
 • Martin “Lemy” Vacek – Basgitaar, zang
 • Jiří “Panther” Rosa – Drums

Links: