Torque – Torque (re-release)

Als je je afvraagt wat die Phil Demmel nu eigenlijk dan allemaal gedaan heeft dat hij “jouw” Robb Flyn (Machine Head) verbaal durft aan te vallen, geeft Mascot Records je met de re-release van het enige album van Torque een deel van het antwoord. Dit is immers het album dat Mr. Demmel na het einde van – de inmiddels weer bestaande (!) – cult thrashband Vio-lence en voor zijn vijftien jaar durende “stint” in Machine Head met drie van de andere Vio-lence leden uitbracht.

Het album, dat oorspronkelijk uitkwam in 1996, is een echt kind van zijn tijd. We worden getrakteerd op de kruising tussen metal en hardcore die midden jaren negentig populair was. Zo komen er in Again de in die tijd populaire stoere raps voorbij en horen we met grote regelmaat de minstens zo manhaftige gang vocals. Feitelijk hebben we hier een meer metalen versie van Biohazard met Pantera-achtige grooves. En daarmee komen we uiteraard vrij dicht bij het geluid van Prong. Zelfs al zouden we de gedachte kunnen uitzetten dat de (te) hard in de mix staande zang bij vlagen zeer aan Tommy Victor van die band doet denken. Vreemd genoeg heeft de stem van onze Phil in de uithalen overigens ook wel wat weg van die van zijn inmiddels voormalige baas, Robb Flynn.

Ook de productie en mix planten de plaat stevig in het midden van de jaren ’90 van de vorige eeuw. Het geluid is gortdroog en door de prominente plek van de zang in de mix ook wat dun. Met dit alles is Torque eigenlijk niet meer van deze tijd. Ben je een nostalgische ziel of kun je daar anderszins langs luisteren, is er voor jou echter best wel wat te halen op deze plaat. Zo hebben de gitaarsolo’s vaak hun wortels in de “echte” thrash en vond ik zelf de zware moshbreaks die her en der voorbij komen zeker de moeite waard.

Voor de in de vorige alinea beschreven mensen en/of voor wie alles wil hebben dat ook maar zijdelings met Machine Head of Vio-lence te maken heeft, is dit Torque best een leuke release. Anderen raad ik aan zich lekker te richten op al het moois dat deze maanden uitkomt. O ja, de cd-versie heeft vier bonustracks die niet onderdoen voor hetgeen op het reguliere album wordt geboden.

Label:

Mascot Records, 2019

Tracklisting:

 1. H.L.S.
 2. Again
 3. Nothing
 4. Shooter
 5. Dead You Lay
 6. Choking
 7. Forgotten
 8. Pulled
 9. Will Of Stone
 10. Breed
 11. Hand Over Fist
 12. Circling (Bonus Track)
 13. Erased (Bonus Track)
 14. Sever (Bonus Track)
 15. Isolation/Anger Mine (Bonus Track)

Line-up:

 • Phil Demmel – Vocalen, gitaar
 • Ray Vegas – Gitaar, achtergrondvocalen
 • Dean Dell – Basgitaar, achtergrondvocalen
 • Mark Hernandez – Drums, achtergrondvocalen

Links: