Torch – Live Fire

Luisteren naar een registratie van een liveconcert is eigenlijk hetzelfde als een Bloemencorso voor blinden. Je krijgt er wel iets van mee maar mist de essentie en alle pogingen om die te (be)grijpen falen hopeloos. Desalniettemin heeft het Zweeds Torch het optreden op Sweden Rock in 2018 opgenomen. Daarna werd gewerkt aan nieuwe nummers maar vanwege corona had de band ineens tijd over en werden de opnames toch maar uitgebracht.

Voor wie niet bekend is met Torch: de band werd in 1980 opgericht en speelt heavy metal die destijds te boek stond als New Wave Of British Heavy Metal. In 1986 viel Torch uit elkaar en pas in 1993 werd er een doorstart gemaakt. Sinds die tijd zijn er twee albums gemaakt met een tussenpauze van elf jaar. Op Live Fire staan acht nummers uit de eerste periode dat de band actief was. Van recenter werk heeft alleen Feed The Flame de setlist gehaald. Het nummer sluit naadloos aan bij de rest van de nummers en valt niet in negatieve zin op. Ook niet in positieve zin trouwens.

Torch speelt nog steeds heavy metal in de stijl van de oude Iron Maiden, Diamond Head en vanwege het stemgeluid van Dan Dark Saxon. Dan is deze avond goed bij stem en zoekt tijdens de nummers contact met het publiek en probeert hen op te zwepen. Of dat gelukt is, is uiteraard niet te horen maar het applaus aan het eind van ieder nummers klinkt welgemeend. Het is verder jammer dat we geen aankondigingen horen (alleen aan het begin van Beauty And The Beast wordt de titel de microfoon in gebruld) en er aan het eind van een nummer zelfs geen “dankjewel” af kan.

Het gitaristenduo is ook lekker op stoom en schijnbaar moeiteloos worden de snaren beroerd en, middels wat technische hulpmiddelen als bijvoorbeeld een wah-pedaal, valt er op dit gebied genoeg te beleven. Drums en basgitaar doen waarvoor ze vanavond zijn ingehuurd: een stevige basis leggen waardoor het geheel bij elkaar wordt gehouden en waarover de rest van de band kan spelen. Het moet wel gezegd worden dat het niveau van de nummers niet altijd even hoog is. Het niveau van genoemde muzikale voorbeelden wordt niet gehaald.

Fans van Torch, of die aanwezig waren op Sweden Rock of niet, kunnen dit souvenir met een gerust hart aanschaffen. Als je graag luistert naar heavy metal van de oude school kan je Live Fire ook eens een spin geven. Een ‘trip down memory lane’ is in principe altijd leuk, zij het niet altijd orgastisch en geweldig.

Label:

Metalville Records, 2022

Tracklisting:

 1. Beauty And The Beast
 2. Mercenary
 3. Feed The Flame
 4. Battle Axe
 5. Sweet Desire
 6. Electrikiss
 7. Thunderstruck
 8. Watcher Of The Night
 9. Warlock

Line-up:

 • Dan Dark – Zang
 • Chris J First – Gitaar
 • Håkky – Gitaar
 • Ian Greg – Basgitaar
 • Steve Streaker – Drums

Links: