Tomorrow’s Outlook – 34613

Tomorrow’s Outlook – 34613
Battlegod Productions, 2012

Het lijkt wel The MFC Dragon Slayer All Star Project, deze nieuwe Noorse kolos van een band Tomorrow’s Outlook. Het zevental dat je hieronder terugvindt is maar de harde kern van de band. Voor dit debuut 34613 doen er ook nog eens evenveel gastmuzikanten mee. Ze allemaal overlopen gaan we niet doen, maar er zitten wel leden bij van Rainbow, Helloween en Avantasia, naast uiteraard vele andere, kleinere namen. De hoes… Ja, een Mazda die wordt aangevallen door enkele ijsberen en een ander beest. Apart…

Het grote licht in de heavy metal dan wellicht!? Was het maar zo. Het klinkt niet zo verkeerd, maar met zo’n massale line-up blijf je eigenlijk met honger achter na het beluisteren van dit plaatje. Wat je krijgt gepresenteerd is een mix van erg klassieke hardrock/heavy metal met een licht symfonische onderlaag. Ook de productie is niet zo goed verzorgd als je ze verwacht: de drumklank is veel te soft, de backings zijn op slordige wijze verwerkt en het mist echt een pak aan energie. De bas komt er wel goed door, wat maakt dat een song als 34613 wel leuk meegenomen is, maar ook weer veel te platjes overkomt. Een zachte kant heeft de band ook en die komt ook mooi aan bod op A Song For You, The Ethereal Dream of White Lightning. Goed voor even, maar dit wordt allemaal te fel uitgemolken en klinkt ook erg flauw door met bepaalde zanglijnen (van één of twee van de zes zangers).

Een fan van het klassieke genre neemt deze er wel bij, maar de verwijzing naar ‘progressive’ op Metal Archives neem je best met een vaatje zout, tenzij je de inbreng van een spinet op Gate To Freedom uiteraard progressief vindt. Ik vind op dit debuut hier en daar een interessante hardrocklijn terug, jammer genoeg echter strooien de te flauwe vocalen, de barakke geluidskwaliteit en de oninteressante structuren van de songs te vaak roet in het eten.

Tracklisting:

Tomorrow’s Outlook - 34613

  1. As Darkness Falls (Intro)
  2. Gate To Freedom
  3. Glass Mountain
  4. A Song For You
  5. Doubt
  6. The Ethereal Dream
  7. 34613
  8. White Lightning
  9. Liquid Scream
  10. Kill Again
  11. March of The Demons
  12. Red Rum (Lizzy Boden Cover)
  13. The Ethereal Dream (Reprise)

Line-up:

  • Sami Saarinen – Guitars
  • Norman Kiersnowki – Vocals, Lyrics
  • Øystein K. Hanssen – Guitars
  • Mike Gorham – Vocals
  • Scott Oliva – Vocals
  • Andreas Stenseth – Bass, Songwriting
  • Trond Nicolaisen – Songwriting

Links: