Tommy Stewart’s Dyerwulf – Sordid Songs For A Cold Grey Song

Tommy Stewart’s Dyerwulf. Geef het nu maar gewoon toe… je had er nog nooit van gehoord. Ik ook niet, maar op van die donkere februaridagen legt een mens al eens graag een depressief doomalbum op. Dit is waar deze heren opduiken. De band bestaat uit slechts twee man: drummer Dennis Reid en, weinig verrassend, een zekere Tommy Stewart als zanger/basgitarist. Ja, ze doen het zonder gitaren bij Dyerwulf. Verrassend. Temeer omdat Stewart in de vroege jaren ’80 nog de bassist was van Hallows Eve, een snoeiharde, gitaargerichte thrashmetalband uit Atlanta, Georgia.

Het openingsnummer heet Wheels of Confusion en is eigenlijk een cover van het gelijknamige nummer van Black Sabbath. Weliswaar een gecastreerde versie want een Black Sabbath-nummer coveren en er Tony Iommi’s gitaar van tussen filteren is in mijn wetsboek een halsmisdaad. Op deze manier maken ze er echter wel een ander nummer van natuurlijk. Trager dan het origineel en zonder veel fantasietjes, maar best te pruimen. Het nodigt in ieder geval uit om de rest van de EP eens te beluisteren en dat is toch wat een openingstrack hoort te doen.

Helaas beland je als luisteraar met Thy Graveless Soul in een soort moeras van uitzichtloze saaiheid en geestdodende herhaling. En je blijft maar wegzinken. Niemand komt je redden. Het refrein wordt tot vervelens toe herhaald en herhaald en herhaald… Stewart zingt het op zo’n duffe, tenenkrullende manier dat je bijna liever een Ricky Martin-album wil opleggen. Bijna zeg ik wel. Ook ik heb grenzen.

Via het ambientachtige en door de basgitaar gedragen Hollow Heart, wat trouwens veel te lang duurt, gaat de plaat over op Sad Stormy Sunday. Een nummer dat meer jazzachtig aanvoelt dan het mij aan doommetal doet denken. Na het refrein héél verrassend een paar keer herhaald te hebben ontploft het nummer op een bevredigende manier, maar dan volgt een voorspelbare plotwisseling en begint Stewart weer al zagend en kwelend te herhalen dat het een stormachtige zondag is. Ja ja, we weten het ondertussen al. Gelukkig verpest het deze keer de sfeer niet. Dit nummer ligt me veel beter dan de voorgaande twee songs. Als je naar één song zou luisteren op deze EP, laat het dan deze zijn.

Samenvattend kan ik stellen dat de plaat me niet mee had: weinig opwinding, flauwe teksten, flets gezongen. Bij momenten wel leuk om horen hoe je met een basgitaar toch voor een volle klank kan zorgen, maar alles opgeteld is dit niet een schijf die ik nog vaak ga opleggen. Nu heb ik alweer een extra reden om te hopen dat het zo snel mogelijk weer zomer wordt. Dan blijf ik tenminste weg van dit soort depressieve doomplaten, of in dit geval pogingen tot doomplaten. Want nee, een echte doomplaat mag je deze hier niet noemen.

Label:

Black Doomba Records, 2019

Tracklisting:

  1. Wheels Of Confusion
  2. Thy Graveless Soul
  3. Hollow Heart
  4. Sad Stormy Sunday

Line-up:

  • Tommy Stewart – Zang, basgitaar
  • Dennis Reid – Drum

Links: