Tombstoner – Victims Of Vile Torture

Kijk eerst naar het logo van Tombstoner, kijk dan naar de albumhoes en laat vervolgens de bandnaam nog eens inwerken. Wat denk je nou zelf, dat Victims Of Vile Torture (hé, nog zo’n vanzelfsprekende titel) boordevol staat met muzikale galleryplay en verrassingen? Het viertal brengt dit debuut uit via hetzelfde label dat vorig jaar het eerste materiaal van de New Yorkers uitbracht, namelijk Redefining Darkness Records. Die stal blijkt te bestaan uit meer beginnende bands in de categorie death-, thrash- en black metal. Die teaser waar ik deze review mee begon, was eigenlijk helemaal geen teaser, want met alle eerdere verwijzingen ligt de inspiratiebron van Tombstoner en duimdik bovenop.

Deze tien nummers staan namelijk bol van lekkere gitaarriffs die zijn voorzien van een vette groove. Daarnaast heeft de band met Jesse Quinones een stabiele brulboei op zang en zorgt zijn broer op de drums voor wat kletterende (dubbele) baspedalen die daarmee de nodige variatie in tempo aandrijft. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat eigenlijk alle speelminuten absoluut niet vervelen. Zo weet je meteen vanaf de eerste seconde wat je mag verwachten en weet Tombstoner de aandacht op te eisen met een eenvoudig uitgedoste mix van thrash-, groove- en death metal. De melodische gitaarleads nemen in sommige gevallen nadrukkelijker de overhand waarmee tracks als Sledgehammer, Nothing’s Sacred en The Witch voer zijn voor de liefhebbers van Scandinavische melodeath à la Entombed. Met een redelijk consistent tempo werkt het viertal op die wijze zijn debuut af. Dat klinkt best eenvoudig en saai?

Op de meer experimentele uitstapjes tijdens Armageddon en afsluiter Trepidation na, is er inderdaad bar weinig op het eindresultaat af te dingen. Halverwege Armageddon gaat de rem op het tempo en horen we wat timide gitaargepingel waarna er weer gestaag aan een opbouw wordt gewerkt onder aanvoering van synthpartijen. Fraai en vooral sfeervol, iets dat eveneens van toepassing is op de laatste klanken van Victims Of Vile Torture waar het trucje nog eens is herhaald. Tegelijkertijd kan ik na meerdere luisterbeurten niet overdreven enthousiast worden van het geheel, maar slecht is het dus ook allerminst. Tombstoner levert met Victims Of Vile Torture een echte middenmoter af die slechts een selecte doelgroep heel enthousiast zal maken. Deze debuutplaat plaagt de volle 41 minuten met wat stootjes, maar vergeet de harde klappen uit te delen zodat je je herinnert waar je mee te maken hebt gehad. Aan de bandnaam, hoes en albumtitel heeft het niet gelegen in ieder geval.

Score:

68/100

Label:

Redefining Darkness Records, 2021

Tracklisting:

 1. Victims Of Vile Torture
 2. Sledgehammer
 3. Breaking Point
 4. Fractured Souls
 5. Grave Dancer
 6. Nothing’s Sacred
 7. Frozen In Fear
 8. Armageddon
 9. The Witch
 10. Trepidation

Line-up:

 • Jesse Quinones – Vocalen, gitaar
 • Daniel Megill – Gitaar
 • Thomas Megill – Basgitaar, vocalen
 • Jason Quinones – Drums

Links: