TodoMal – Ultracrepidarian

Todomal is een licht snobistische, progressieve doommetalband uit Spanje. Ja, dat is gelijk een oordeel inderdaad. Maar als je de muziek zelf omschrijft als: ‘Stel je Candlemass en Pink Floyd voor die een dronken gevecht hebben aangaande goedkope wijn, om vervolgens een album te schrijven om excuses te maken’ heb je alle hokjes aangevinkt om die omschrijving te verdienen. Het is een debuut voor deze Spanjolen. Een debuut dat toch tot één van de betere doomplaten van dit jaar gerekend moet worden.

De muziek is vrij massief en helder gemixt. Het past bij de theatrale epische doom die de band maakt. Voeg daar een scheut sfeervolle spacerock aan toe en u komt bij Todomal uit. Op een track als Horror Vacui zit de band niet ver ernaast. De vrouwelijke vocalen zijn een welkome afwisseling van zanger Wildman die op momenten Messiah op prima wijze imiteert. Op Wraith krijg je bijvoorbeeld standaard dubbele zanglijnen die harmonieus en aanbiddend klinken. De riff is simpel maar doeltreffend. The Growing Pain komt daarentegen niet echt ergens uit. Jammer dat het dan zeven minuten duurt. Het liedje was na twee minuten eigenlijk al afgelopen.

Gods Fucking in the Sky laat invloeden van spacerock zien, met een mooie opbouw, veel verschillende elementen en contrasten, en een treffende ontknoping. Zeker wanneer men de gitaar voorzichtig laat huilen vergezeld van de tekst ‘Please tell me I’m in heaven’ bespeur ik toch enig kippenvel bij mijzelf. De toevoeging van audiofragmenten uit een interview met iemand die lijdt aan catatone schizofrenie helpt bij de opbouw van de sfeer. Die sfeer komt er op dit liedje uitstekend uit. Bij catatone schizofrenie vertoont een patient bizar motorisch gedrag. Ja, het is niet alleen maar gelul, je leert hier soms ook nog eens wat! Een indrukwekkend en memorabel liedje.

Ultracrepidarian heeft een wat meer orthodoxe, klassieke ondertoon. De ontknoping wordt helaas wat te snel onderbroken. Toch zitten hier heel wat interessante overgangen en een sterke opbouw in. Die maken dan ook dat je hem weer opnieuw wil luisteren. Het afsluitende en heftige Born Of The Earth speelt wat veel met contrasten, wat op zich wel interessant, maar uiteindelijk minder beklijvend is.

Ultracrepidarian is een plaat met interessante contrasten. De muziek is een beetje excentriek, ook qua mix waarin de drums wat industrieel klinken. Toch ben ik behoorlijk onder de indruk van dit werk. Todomal vindt op Ultracrepidarian momenten waarin de luisteraar wordt meegenomen en waar je goede ideeën krijgt voorgeschoteld. Het is een echte groeiplaat, dus probeer hem zeker een paar luisterbeurten te geven, om hem goed te laten inwerken. Het meest gecharmeerd ben ik van de wat rustigere, transcendente kant van de band. Luistertips: Wraith, Horror Vacui, Gods Fucking in the Sky. 

Score:

83/100

Label:

Vinyl Division, 2021

Tracklisting:

  1. Prelude
  2. Wraith
  3. The Growing Pain
  4. Horror Vacui
  5. Gods Fucking In The Sky
  6. Ultracrepidarian
  7. Born Of The Earth

Line-up:

  • Wildman – Alle instrumenten, vocalen
  • Mile – Alle instrumenten, productie

Links: