To The Grave – Epilogue

Het kwintet van To The Grave brengt met Epilogue zijn eerste album uit via Unique Leader Records. De Australiërs zijn overig al sinds 2013 bezig en er is dus al wat materiaal beschikbaar, maar tot op heden is het grote succes nog uitgebleven. De band stond wel in het voorprogramma van Vulvodynia en toerde eerder met zijn landgenoten van Alpha Wolf. De appel valt zoals je zult verwachten niet ver van de boom in dat opzicht. Die titel roept echter nog wat vraagtekens op. Een epiloog is normaliter een verhelderende tekst of uitleg die vertelt wat de afloop is van het stuk.

Wat blijkt: Epilogue bevat al het materiaal van Global Warning (2019) en maar liefst zeven nieuwe nummers die allemaal zijn geschreven in 2020. De nieuwe nummers mogen we dus zien als epiloog van het debuutalbum dat twee jaar geleden verscheen en nu is gebundeld op dit werkstuk. Concreet betekent dat dit schijfje meer dan 60 minuten (!) aan bombastische deathcore bevat die minstens aanvoelt als een ontbijt van punaises en grind op een compleet nuchtere maag. Wie verzint zoiets in hemelsnaam? Vergelijkingen met bands als Infant Innihilator, Chelsea Grin en labelgenoten Distant zijn zonder meer op zijn plek.

Tenzij je verknocht bent aan het genre, voelt de lange speelduur van Epilogue in combinatie met de dynamische core als een marathon rennen terwijl je halverwege het parcours al behoefte hebt aan een fles zuurstof. In muzikaal opzicht is er weinig af te dingen op de complete dollemansrit die naadloos aansluit op de stijl van eerdergenoemde bands. Tijdens Ecocide, het bevlogen Hell Hole en de benenhakker The Devil In Sheepskin kleurt de band keurig binnen de lijntjes van deathcore en is het soms moeilijk te bevatten dat de bezetenen vocalen of het machinale drumwerk daadwerkelijk van menselijke hand afkomstig zijn. Al deze ‘oude’ nummers zijn overigens voorzien van een fris jasje qua geluidsmixing.

Dan die zeven nieuwe nummers nog. Als je het niet zou weten zou je vooral denken dat alles nieuw (of oud, zo je wilt) zou zijn. Links en rechts passeren wat sterke momenten die daadwerkelijk beklijven, maar als geheel klinkt het vooral repetitief. Dat single [-REC] met zijn heavy breaks en geschifte gitaarpartijen het meest indruk maakt lijkt op zijn zachts gezegd een slim stukje marketing. Afgaande op dat nummer zit je namelijk helemaal gebakken als deathcorefanaat. Ook Terrorist Threat doet zijn naam eer aan. Heavy, hard en smerig: dat is To The Grave wel toevertrouwd. Maar zoals eerder geschreven schiet de klad er halverwege de plaat helemaal in en ben je murw gebeukt door al het geweld. Het vijftal doet zichzelf daar vooral tekort mee, want de instrumentbeheersing en een snoeiharde strot zijn geen discussiepunt.

Score:

70/100

Label:

Unique Leader Records, 2021

Tracklisting:

 1. Holocaustralia: Global Warning
 2. Ecocide
 3. Pest Control
 4. Hell Hole
 5. Slaughter Forever
 6. Gristle Blower
 7. The Devil in Sheepskin
 8. Wastage
 9. Skin Like Pigs
 10. Lips & Assholes
 11. Seven Billion Reasons Why
 12. Hear Evil, See Evil (The Haunting of 2624 Dog Trap Rd)
 13. Miserable Summer
 14. [-REC]
 15. Terrorist Threat
 16. Kill Shelter
 17. Deat By A Thousand Cuts
 18. Recoil in Horror (活き締め)

Line-up:

 • Dane Evans – Vocalen
 • Tom Cadden – Gitaar
 • John Flaws – Gitaar
 • Matt Clarke – Basgitaar
 • Simon O’Malley – Drums

Links: