Titaan – ITIMA

Ergens diep verscholen, diep en verborgen in de ondoorgrondelijkste spleten en spelonken van de onderwereld, zit één iemand verborgen. Eén iemand die misschien niet eens als iemand maar beter als een wezen kan beschreven worden. Dit wezen draagt de naam Lalartu en heeft in zijn meest toegankelijke vorm, Titaan, een plaat uitgebracht met de weinig tot niet te vatten titel, ITIMA. Deze plaat is de opvolger van het in 2016 verschenen Kadingir. De creatie op deze geluidsdrager bestaande uit maar één langgerekte duivelse escapade, is zo smerig, zo vuil, zo gortig en bijna onnavolgbaar, dat je bij het beluisteren van deze creatie jezelf zou moeten afvragen of je dit wezen blindelings gaat volgen dan wel of je in staat zou zijn – of beter nog: sterk genoeg zou zijn – om dit wezen de rug toe te keren en je blik op andere horizonten zou kunnen richten.

ITIMA is eigenlijk geen langgerekt nummer opgebouwd uit verschillende delen. ITIMA is eigenlijk niet gebouwd op een oerfundament van ranzig klinkende, bezwerende black metal verwijzend naar de goden uit het hoge noorden. ITIMA is evenmin een langgerekt nummer bestaande uit verschillende delen die aan elkaar worden geplakt door middel van esoterische geluidsfragmenten, diep dreunende shamanistische, ritualistische geluiden, klanken afkomstig van Oosterse snaarinstrumenten en ringelende, tingelende bellen. ITIMA is nog minder voorzien van boosaardige keelgeluiden vaak uit meerdere lagen opgebouwd, nog minder is het voorzien van beklijvende, prevelende vocale thema’s die zo hypnotiserend werken dat je onmiddellijk volgt. Of toch wel?

ITIMA is geen muziek, ITIMA is een filosofie. ITIMA dringt diep tot je door en blijft daar zitten, helemaal in het meest ondoorgrondelijke deel van jij als persoon. Of dat tracht het toch te doen. Bij mij lijkt het maar weinig effect te hebben, misschien ben jij wel iemand van het meer volgzame type. Misschien ben jij wel de volger die de leer van Lalartu nauw aan het hart ligt?

Score:

70/100

Label:

ATMF, 2020

Tracklisting:

  1. ITIMA

Line-up:

  • Lalartu – alle instrumenten, zang

Link: