Tim’s Favourite – We, the Willing

Zo, nog maar eens een Belgische band. Deze komt uit Liedekerke, Aalst. Ze spelen naar eigen zeggen zen metal en wie ben ik om te beweren dat dat niet klopt. Dit is hun derde album, waar Amerika de hand gereikt wordt. Van de The Capital Lie tot Requiem for a Dream, hier is het welwillende Tim’s Favourite.


Wat krijgen we van deze heren te horen? Wel, het is een mengvorm geworden van grunge, progressieve rock/metal (Tool/Helmet) en ja, zelfs wat swingende stoner. De gitaarsound is snerpend en gierend, ook al krijgt die geen hoofdrol toebedeeld. Het blijft namelijk rock, waarbij het tekstuele gedeelte goed hoorbaar moet blijven (terecht trouwens).

Maatschappijkritische teksten, levenswijsheden en inzichten, zonder hoogdravende arrogantie, in een uitvoering die je radio niet zou overbelasten. Niet dat dat een issue is, dit krijg je op de radio toch niet te horen. De rock/metal is echter ook gespierd genoeg om liefhebbers van zware bastonen en shreds over te halen dit via hun eigen speakers de woonkamer in te blazen, al helemaal als ze affiniteit hebben met klagerige en zeurderige grunge zang, het frivole en creatieve spel van een Tool, of de eigenzinnige twists van een Helmet.

Soms kan het wel wat strakker (The Unbearable Lightness of the New Atheism) maar achteraf bekeken kan ik dit We, the Willing in ieder geval wel hebben na enkele luisterbeurten. Probeer anders zelf eens een nummer uit. Bij voorkeur The Capital Lie en Galilei Was A Believer en de afsluiter met de titel van één van de beste films ooit.

Score:

74/100

Label:

Eigen Beheer, 2018

Tracklisting:

 1. The Capital Lie
 2. The Day Free Will Was Disproven
 3. Darlings We Probably Should Have Killed but Didn’t Have the Guts to Do So
 4. Galilei Was a Believer (Discussion Closed)
 5. No Means No
 6. A Legacy
 7. Narrative
 8. Cashdance
 9. This Lot
 10. The Unbearable Lightness of the New Atheism
 11. (W)hole
 12. Requiem for a Dream

Line-up:

 • Jan Pauwels – Keel, gitaar
 • Elie De Backer – Drums
 • Gorik Van Droogenbroeck – Bas

Links: