Tid – Giv Akt

Nadat ik eerder dit jaar de zaal verliet bij het concert van Ghost in de Afas Live!, kon ik me niet onttrekken aan de gedachte hoeveel minder karakter de band op het podium uitstraalde in vergelijking met de vorige bezetting(en). Inmiddels is het geen geheim meer dat die band geleid wordt door Tobias Forge, maar toch heeft hij de voorgaande jaren een behoorlijke solide band bij elkaar gehad, van leden die in vorige bands met hem samen speelden (Magna Carta Cartel, Subvision, Repugnant).

Twee van deze zogenaamd voormalige Nameless Ghouls waren de heren Simon Söderberg en Martin Persner, ook bekend als de gitaristen Alpha en Omega. Hun dynamiek op het podium was mij voor toch een grote factor in de shows van Ghost, iets dat, wat mij betreft, op dit moment totaal ontbreekt in de band. Persner was het eerste voormalige bandlid dat, na een jarenlang gerucht, erkende lid te zijn geweest van het occulte Zweedse gezelschap en liet daarbij horen dat oude projecten weer nieuw leven in werden geblazen. Magna Carta Cartel kreeg een doorstart – zonder Forge en Söderberg – en nu zijn er ook de heruitgaven van een band genaamd TID (“Time Is Divine”), waar diezelfde Söderberg ook weer deel van uitmaakt.

Hoewel de muziek van Magna Carta Cartel mij al enige tijd zeer kon bekoren, is TID een nieuwe ontdekking. Maar liefst drie releases worden voorzien van een heruitgave: Bortom Inom (2007), Giv Akt (2010) en Fix Idé (2016), allen voorzien van een klein half uurtje aan muziek. Ter illustratie nemen we Giv Akt onder de loep. Wat meteen opvalt aan de sound van TID, is in hoeverre deze in het verlengde ligt van Magna Carta Cartel. Waar laatstgenoemde echter wat lichter is, heeft TID op Giv Akt een veel duisterder karakter. Meer metal dus, en dat zorgt er ook voor dat TID wél in de database van het arbitraire Metal Archives staat opgenomen. Ook zijn de vocalen in deze band een stuk grover en is het Claudio Marino die zijn teksten op getergde wijze uitspuugt. Maar het is vooral de duistere, dreunende en dromerige sound die de boventoon voert bij TID en de luisteraar meesleept in zijn reis.

Hoogtepunt en ook meteen dieptepunt is het nummer Lång dags flärd mot natt. Er zit een heerlijk onheilspellende en bombastische opbouw in, die opeens abrupt wordt afgebroken. Het laat zo de indruk achter dat het nummer nooit is afgemaakt of dat iemand gewoon het eindstuk heeft weggeknipt. Beluister bovenstaande video en ervaar het zelf. Hier had nog iets veel mooiers mee kunnen worden gedaan.

TID is in ieder geval een ronduit interessante band om te ontdekken en geeft net als Magna Carta Cartel weer een extra inkijk in de totstandkoming van het bekende Ghost-geluid. Of Tobias Forge het daar ook mee eens is, laten we mooi buiten beschouwing. En mocht Ghost je niks interesseren: dit is uitstekend voer voor de liefhebber van post-rock.

Label:

The Sign Records, 2017

Tracklisting:

  1. Libido
  2. Lång dags flärd mot natt
  3. Världen stannar med mig
  4. Lucid sanndröm
  5. Flickan och kråkan

Line-up:

  • Claudio Marino – Vocalen
  • Martin Persner – Gitaar
  • Simon Söderberg – Gitaar
  • Bjorn Nilsson – Bas
  • Arvid Persner – Drums

Links: