Thy Catafalque – Mezolit Live at Fekete Zaj

Thy Catafalque uit Hongarije is een band die nooit in hokjes heeft gepast en is door de jaren heen van een soort blackmetalbegin, uitgegroeid naar een, ja een wat? Gooi Opeth, Iron Maiden, Epica, Gojira, jaren ’80-synthesizers en wat industrial/elektronica in een blender met power metal, heavy metal en een snufje black en death metal en misschien lijkt het dan op Thy Catafalque. De band bestaat trouwens uit één persoon. Tamás Kátai is de naam van dit meesterbrein. Mezolit – Live at Fekete Zaj is de naam van deze plaat.

In 2021 besloot Tamás om als band op te gaan treden en op het Hongaarse Fekete Zaj festival gebruikte hij liefst 26 verschillende zangers en muzikanten. Op de zangers na merk je daar niet zo veel van bij een cd, op de Blu-rayversie zal dat ongetwijfeld anders zijn. Goed, het allereerste dat opvalt is de superieure kwaliteit van het geluid. Het is ongetwijfeld live, maar lijkt wel opgepoetst voor cosmetische doeleinden. Is dat erg? Welnee, het is juist een must om de vele instrumenten te horen. Er komen een rits aan lokale en wat meer bekende instrumenten langs. Het kan meteen het aantal van 26 muzikanten verklaren. De enige constante factor in het geheel is bandleider Tamás Kátai, die opvallend genoeg alleen de bas speelt. Al zijn eigen geniale gitaar- en synthstukken worden door anderen ingevuld, evenals de vocalen. De vocalen variëren van vooral cleane heavymetalzang, tot hier en daar doodsrochels en andere grunts.

Na een paar luisterbeurten valt op dat de opbouw van de setlist heel goed gekozen is. Drie lekkere midtempo meezingers, voor diegenen die het Hongaars machtig zijn dan, gevolgd door een paar hardere nummers uit de begintijd van de band. Jura is daar een goed voorbeeld van. Het is één van de weinige nummers waar de epische black metal nog in doorsijpelt. Het nummer Embersólyom is weer een heel ander verhaal, met vrouwelijke vocalen en een ritme dat aan het Midden-Oosten doet denken. De set bestaat uit vijftien nummers en hoewel niet alle nummers mij bevallen, is deze release wel heel goed uit de verf gekomen.

Mezolit – Live at Fekete Zaj zal voor menigeen een paar luisterbeurten nodig hebben, maar dit album is een hoogtepunt uit de carrière van Tamás Kátai.

Label:

Season of Mist, 2022

Tracklisting:

 1. Esolámpás
 2. Kel keleti szél
 3. Köd utánam
 4. Szamojéd freskó
 5. Jura
 6. Mezolit
 7. Embersólyom
 8. A bolyongás ideje
 9. Sirály
 10. Kék ingem lobogó
 11. Trilobita
 12. Fekete mezők
 13. Piros-sárga
 14. Szarvas
 15. Fehérvasárnap

Line-up:

 • Tamás Kátai – Basgitaar

Links: