Thurisaz – Scent of a Dream

Thurisaz – Scent of a Dream re-release
Shiver Records, 2008

Chauvinistische Belgen? Bestaat niet. Behalve in uitzonderlijke gevallen. Toen in 2007 Circadian Rhythm uitkwam wist ik met mijn geboortebewijs geen blijf. Zowaar één van de beste albums van dat jaar, en in mijn ogen één van de 10 beste Belgische (zeg maar Vlaamse) metalen platen ooit uitgebracht. Natuurlijk mag niet vergeten worden dat drie jaar daarvoor de band in eigen beheer het album Scent of a Dream uitbracht. Menig metalkennishebbend mens zag het al van ver aankomen dat hier een label zou bovenop springen. Zo geschiedde het ook. En bij deze is het ook de hoogste tijd om het debuut heruit te brengen.

Veel is er niet veranderd, behalve dat op dit album een extra nummer staat. Years Of Silence staat er naast de reguliere versie ook in live-versie op. Leuk, zeker voor de fans.
Pompeuze en beukende melodieuze black metal, die er best mag zijn. De sound en de ingenieusiteit van hun laatste release was nog niet 100% ontplooid, maar de muziek had al een Thurisaz-smoel.
Afwisselend, onderhoudend en memorabel.

Mensen die vertrouwd zijn met Circadian Rhythm kunnen dit album zeker in huis halen. Andere mensen raad ik aan op eens langs te gaan op de MySpace en één van België haar fijnste bands te beluisteren.

Tracklist:

thurisaz

 1. A Timeless Flame
 2. Scent of A Dream
 3. Years of Silence
 4. When Images Are Fading
 5. Anno Viroviacum
 6. Endless…
 7. Years of Silence (live)

Line-up:

 • Pepijn de Raeymaecker – Drums, Whispers
 • Mattias Theuwen – Guitar, Vocals
 • Kobe Cannière – Keyboards
 • Lars Vereecke – Bass
 • Peter Theuwen – Guitar,Vocals

Links:

Thurisaz – Scent of a Dream

Thurisaz – Scent of a Dream
Eigen beheer, 2004

Het Belgische atmosferische death/black metalgezelschap Thurisaz weet mij met dit Scent of a Dream aangenaam te verrassen.

Na een aantal demo’s te hebben opgenomen, is dit de eerste full-length van dit vijftal. Verschillende stijlen passeren de revue: death, black, doom en gothic. Met speels gemak worden deze stijlen vermengd tot één geheel, waarbij ook nog eens veel variatie zit in de zangpartijen.
Wat hieraan vooral opvalt is de zeer prettig in het gehoor liggende (licht nasaal klinkende) cleane zang, die vooral wordt ingezet in de catchy refreinen. Ik betrapte mezelf er ook al gauw op dat ik regelmatig mee zat te blèren.

Sfeer wordt gecreëerd door de alom aanwezige toetsenpartijen, die af en toe wel iets te veel de overhand hebben. Verder is er op de productie niet veel aan te merken, want deze klinkt zeer professioneel. Je kunt horen dat de heren er veel tijd en geld in gestoken hebben, ook aangezien het allemaal in eigen beheer is opgenomen.

Toch wil ik nog wel een aantal kritische noten plaatsen:
Ten eerste zit er weinig diepgang in de nummers. Vooral de slaggitaarpartijen zijn niet echt creatief, waardoor af en toe de aandacht verslapt.
Het nummer Years of Silence is een ballad die op zich helemaal niet slecht is, maar kippenvel wekt dit ook zeker niet op. Toch weten ze wel een lekker sfeertje te creëren.

Hoogtepunten zijn voor mij het openingsnummer A Timeless Flame en het afsluitende, op de piano bijgestane Endless…. Bij het eerstgenoemde nummer hoor ik onder andere de Noorse band Twin Obscenity terug, en dan bedoel ik vooral in de hardere stukken.
Verder is het artwork weinig origineel, maar uitstekend verzorgd.

Liefhebbers van bombastische, atmosferische black/death metal moeten dit zeker eens een luisterbeurt gunnen. Ook gothic- en doomliefhebbers zouden eens een gokje kunnen wagen. Want potentie heeft deze band zeker en het lijkt me zeer stug dat er geen label is dat zich bij ze gaat melden.
Benieuwd? Check hun site voor samples en info over waar deze CD te verkrijgen is.

Tracklist: thurisaz_cover

 1. A Timeless Flame
 2. Scent of a Dream
 3. Years of Silence
 4. When Images are Fading
 5. Anno Viroviacum
 6. Endless…

Line-up:

 • Peter Theuwen – grunts, guitars, clean vocals
 • Mattias Theuwen – screams, guitars, background vocals
 • Kobe Cannière – keyboards, clean vocals
 • Pepijn de Raeymaecker – drums, whispers
 • Lars Vereecke – bass

Links:

Thurisaz