Thunder Horse – After the Fall

Doom, maar dan anders. Het is lastig om de exacte stijl te bepalen die Thunder Horse bezigt. De traditionele doom is duidelijk aanwezig, maar er zijn toch ook vlagen van NWOBHM, stoner, classic en psychedelische rock te horen in het nieuwe album After the Fall.

Thunder Horse heeft als thuisbasis San Antonio, Texas en hun southern afkomst is ook terug te horen in de muziek. After the Fall is alweer hun derde album en voor mij een kandidaat in de bovenste regionen van mijn jaarlijst. Het titelnummer opent de plaat en geeft al meteen een lekkere Black Sabbath-achtige vibe. Vocaal is het natuurlijk niet te vergelijken met de grootmeesters, maar muzikaal klinkt het als een warme deken. Wat enorm bijdraagt aan dit geluid is het gebruik van de Orange Amps door de leden van Thunder Horse. Ze zijn dan ook ambassadeurs van het merk. 


De tweede track van de schijf, New Normal, is als eerste single uitgebracht. Dit is een regelrechte stonerdoomtrack. Slepend wordt je meegenomen op een psychedelische trip.


Het mooie van alle nummers op dit album is dat ze allemaal iets anders laten horen en dat er behoorlijk wat variatie zit in de tracks zelf. De solo’s zijn erg mooi en goed uitgevoerd, tempowisselingen in bijna elk nummer en toch een overduidelijk doomgeluid. De enige uitzondering op de collectie songs is het ballad-achtige The Other Side. Met twee minuten even een onderbreking van het doomgeluid. Tevens een goede keus om deze halverwege de lijst te plaatsen. Als opener of afsluiter zou het totaal nutteloos geweest zijn.

Hier en daar is op het album ook de vergelijking te maken met Type O Negative. De bijdrage hiervoor is te wijten aan bassist Dave Crow. Zijn lage basspel benadert vaak de typerende stijl van Peter Steele. Aberdeen is een duidelijk voorbeeld van een nummer dat zwaar beïnvloed is door de NWOBHM. Een sterke heavymetaldrive en een stuk sneller dan de andere tracks op het album.

Ik denk dat Thunder Horse trots mag zijn op deze release. Sterk, gevarieerd en ondanks de verschillende richtingen die men weet te verweven in de muziek een typerend doomalbum. Het is heerlijk om te horen dat er vandaag de dag toch ook een frisse wind kan waaien door het genre. Mijn complimenten.

Score:

93/100

Label:

Ripple Music, 2023

Tracklisting:

 1. After the Fall
 2. New Normal
 3. Monolith
 4. The Other Side
 5. Apocalypse
 6. Inner Demon
 7. Aberdeen
 8. Requiem

Line-up:

 • Stephen Bishop – Zang, gitaar
 • Todd “The Bird” Connally – Gitaar, programmering
 • Dave Crow – Basgitaar, achtergrondzang
 • Jason “Shakes” West – Drums

Links: