Thūn – II

Alsof Jon Higgs het nog niet druk genoeg heeft met zijn thematische bands Monsterworks en Bull Elephant, heeft hij vorig jaar nog een band opgericht onder de naam Thūn. Begin juli kwam alweer het tweede album uit van deze formatie, die gevormd wordt door Jon zelf op zang en gitaar, Monsterworks/Bull Elephant-collega Hugo Wilkinson op de basgitaar en James Knoerl op de drumkruk. Gastmuzikant op het nieuwe werk is niemand minder dan Karl Sanders van Nile die de sologitaar voor zijn rekening neemt.

De nieuwe collectie van zeven tracks heeft de simpele naam II meegekregen. Thūn heeft ook een thema en bekommert zich om alles wat met onze ecologie te maken heeft. De vijand in de wereld van Thūn is elk persoon of bedrijf dat winst voorop stelt aan het behoud van de natuur. Vanwege de sterke natuurbeschermende thema’s van deze plaat, is er besloten geen fysieke uitgave van te maken. Dus geen CD, geen vinyl, geen cassette en ook geen merchandise want, volgens de band: “It is pretty unlikely that you need another hoodie made in a sweatshop in Bangladesh.” Een éénmalige download is de meest energiezuinige manier van consumeren van de muziek, aldus de band.

De muziek laat zich omschrijven als death metal, gekruid met een vleugje dissonante doom, gesmoord in voldoende old school heavy metal-invloeden. Het zal je absoluut niet verbazen dat de vergelijkingen met Monsterworks en Bull Elephant niet van de lucht zijn. De stijl van componeren en de markante zangstijl van Jon kunnen dit niet verbergen. Toch heeft Thūn wel iets van een eigen identiteit. Het is overduidelijk meer death metal gericht. Om je een indruk te geven is dit een video van het nummer Kiss the Ground die in eigen beheer is opgenomen waarin alleen Jon (gitaar en zang) en James (drums) te zien zijn.

Elke participerende muzikant heeft zijn eigen partijen opgenomen al dan niet in z’n eigen studio en draagt zorg voor zijn eigen productie, waarna alles door Jon gemixt is en uiteindelijk door Damian Herring (Subterranean Watchtower Studios) gemastered is. Het geheel is dus alleen verkrijgbaar als 24-bit dynamische download (of MP3 als je dat per se wilt), met de teksten in PDF-formaat.

Als je bekend bent met het werk van Monsterworks en Bull Elephant, zal het werk van Thūn zeker in de smaak vallen. Mocht het totaal nieuw voor je zijn, kan ik me voorstellen dat het allemaal wat rommelig klinkt. Maar ik verzeker je dat er meer steekt in de muziek dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik heb in elk geval erg genoten van het nieuwe (digitale) album.

Score:

86/100

Label:

Eat Lead and Die Music, 2022

Tracklisting:

 1. Where All Truths Lie
 2. Look to the Sea
 3. Kiss the Ground
 4. I Have Failed You
 5. …Completely
 6. Zero Growth
 7. Final Cut

Line-up:

 • Jon Higgs – Zang, Gitaar
 • Hugo Wilkinson – Basgitaar
 • James Knoerl – Drums
 • Karl Sanders – Lead gitaar

Links: