Through Mists – Kingdom Of The Sky

Through Mists is het geesteskind van Canadees James Aniston. Dit Kingdom Of Sky is het tweede album dat hij, helemaal eigenhandig, in elkaar gedraaid heeft. Hij heeft zich laten inspireren door In Flames, Soilwork, oude Arch Enemy (dat wil zeggen: het Johan Liiva tijdperk) vervolgens voegt hij daar geheel naar eigen smaak nog wat Canadese deathmetalinvloeden aan toe. En? Dat klinkt toch behoorlijk interessant! Maar, dat is het absoluut niet! Het is één grote kliederboel. Denk aan een jonge kleuter die met een potje vingerverf aan de slag mag gaan op de achterzijde van een grote rol behangpapier. Wat gebeurt er? De kleuter hangt helemaal vol, overal vingerverf maar niet op het behangpapier en als het er al op hangt, kan niemand van ons eruit op maken of oma ook op het zogenaamde kunstwerk staat.

Op een wat eigenaardige, bijna kinderlijke wijze start het eerste nummer, Kingdom Of The Sky. Het lijkt wel of de heer Aniston in de lokale speelgoedwinkel wat instrumenten, bijvoorbeeld een kleuterkeyboard, op de kop heeft getikt en daarna is doorgereden naar de nog lokalere muziekwinkel en dit om wat opnameapparatuur te gaan lenen. Wat je te horen krijgt is extreme muziek die bagger en ruk klinkt in het kwadraat maal honderd. Gitaren? Krachtige drum? Basthema’s? Canadese deathmetalinvloeden? In Flames? Soilwork? Laat me niet lachen of misschien net wel. Niks van dit alles hoor je terug in het extreme gepruts van Through Mists. Er wordt geprobeerd vocaal krachtig uit de hoek te komen. Dat lukt niet. Er passeren cleane zangpartijen. Er wordt wat geduelleerd tussen extreme vocalen en gesproken stukken. Vreselijk. Het hele album bestaat kort samengevat uit nummers die geen lijn kennen, geen ritme hebben, geen gevoel oproepen…. Het hele album is gewoon een smeekbede naar een grote doos paracetamol.

Dit is zo maar eventjes de slechtste plaat die ik de afgelopen jaren heb mogen aanhoren.  En er zijn er honderden gepasseerd. Hetgeen Through Mists brengt, heeft in de verste verte niks met melodische death metal te maken, evenmin is een verwijzing naar bovenstaande Goden correct te noemen. Dit is gewoon misselijkmakende prut-en-bagger muziek. Klaar, niks mee doen, niet beluisteren. Waarom dan nog vijftien punten? Voor de moeite? Nee, voor de cover. En nu weet ik dat er onder jullie toch een aantal snoodaards zijn die het werk van de heer Aniston gaan beluisteren. Ik hou jullie niet tegen, ieder zijn ding, mijn ding is het alvast niet.

Score:

15/100

Label:

Trepanation records, 2022

Tracklisting:

  1. Kingdom Of The Sky
  2. Birds Of A Feather
  3. Momentum
  4. The Bloody Peaks
  5. Their Words And Their Actions
  6. Blue Marble
  7. Mutually Assured Collapse
  8. Words Exchanged In Anger Before The Fall

Line-up:

  • James Aniston – Zang, alle instrumenten

Links: