Thronehammer – Usurper of the Oaken Throne

Met bandleden die een verleden hebben in bands als Blessed Realm, Seamount, Obelyskk en Naked Star, mag het geen verrassing zijn dat het internationale gezelschap Thronehammer een logge en loodzware partij doom metal ten gehore brengt. Met Usurper of the Oaken Throne is er dan het debuutalbum, dat ruim 78 minuten duurt.

De toon wordt al direct gezet met het maar liefst zeventien minuten durende  Behind the Wall of Frost. Hoewel de bas wellicht ietsje te hard in de mix staat, maakt het de boel alleen maar zwaarder en stoort het verder niet. De subtiele toetsenpartijen geven dit nummer een onheilspellende lading mee. Opvallend is de zang van (inmiddels) zangeres Kat Shevil Gillham, in een vorig leven beter bekend als zanger Steve Gillham van het al eerder genoemde Blessed Realm. De transformatie is uitstekend gelukt, maar de zangstem is mannelijk gebleven en klinkt stiekem nog beter dan in het verleden. Hoewel er bij de lange nummers veel repeterende stukken zijn, wordt de boel door diverse intermezzo’s regelmatig opgefrist. Denk hierbij aan wat verstaanbare gruntpartijen, Triptykon-achtige gitaartussenstukken en zelfs wat minuscule tempowisselingen.

Usurper of the Oaken Throne is een goed debuut, maar door de lengte van de nummers zal het wel enige speelbeurten nodig hebben om dit gebeuren goed te kunnen doorgronden. Liefhebbers van logge en zware doom kunnen dit album echter met een gerust hart aanschaffen.

Score:

81/100

Label:

The Church Within Records, 2019

Tracklisting:

  1. Behind the Wall of Frost
  2. Conquered and Erased
  3. Warhorn
  4. Svarte Skyer
  5. Thronehammer
  6. Usurper of the Oaken Throne

Line-up:

  • Kat Shevil Gillham
  • Stuart West – Gitaar, Toetsen
  • Tim Schmidt – Drums

Links: