Throne Of Baal – Chaos War Death

Zijn de drie verschijningen op de cover van deze EP één en dezelfde dame, maar onder een andere vorm? En symboliseren ze alzo chaos, oorlog en dood? We zullen het misschien nooit weten. De heren van het Poolse Throne Of Baal brengen via Via Nocturna Records hun EP Chaos War Death uit, die de opvolger moet zijn voor de debuutplaat met de welluidende titel Bloodbath For Christians. Let wel: deze laatste kwam al uit in 2013. Waarom het in Gods Heres naam tot 2022 duurde alvorens we nieuw werk van deze heren te horen kregen is me een raadsel. Het fysieke exemplaartje waarover ik beschik, dankzij de vrienden van de post, herbergt immers alleen het schijfje en geen begeleidend schrijven. Daarnaast valt het me op dat we behoorlijk koude foto’s te zien krijgen in het CD-boekje: de heren Dimu en Hate wandelend in de verse sneeuw. Poolse black metal op zijn best dus!


Vier volledige nummers krijgen we te horen, met daartussen enkele obscure, gefabriceerde geluidselementen om het geheel wat kracht bij te zetten. Het lijkt wel of de heren op die momenten wat aan een oude radio aan het prutsen zijn om er vervolgens wat elektronica over te gooien. Verder is hun black metal lekker gefundeerd op oude-school-elementen. De cement die de heren gebruiken bevat ook de nodige punkelementen. De gitaarriffs zijn alzo dus bijna poepsimpel te noemen en worden gecreëerd door aan een hoge snelheid over de hals te schuiven. Waar het openingsnummer Napalm Brightens The Night aan een furieuze snelheid werd gebracht, lijkt Mother Death, middels een rollend dubbele-bastapijt wat trager te starten. Ook hier wel weer na enkele maten die obligate blastbeat, maar toch iets minder intens. Deathmarch doet zijn naam alle eer aan. Op Mardukiaanse wijze krijgen we de eerste maten en zeg nu zelf, dit nummer zou niet misstaan hebben op een plaat als Viktoria bijvoorbeeld. Het kent wel niet die finesse die Marduk er geheel naar eigen smaak wel insteekt, maar kom: ik heb slechter gehoord. Het afsluitende Summoning krijgt dan weer een eerder Fins gevoel mee.

Sterke hernieuwde kennismaking met deze Poolse blackmetalkrijgers van Throne Of Baal. Deze EP, Chaos War Death, doet je teruggrijpen naar de oude meesters in blackmetalland.

Label:

Via Nocturna Records, 2022

Tracklisting:

 1. Napalm Brightens The Night
 2. Chaos
 3. Mother Death
 4. War
 5. Deathmarch
 6. Death
 7. Summoning

Line-up:

 • Dimu – Gitaar
 • Hate – Zang
 • Krzysztof Klingbien – Drum
 • Piotr Jankowski – Bas

Links: