Thron – Pilgrim

Het Duitse gezelschap Thron is nog niet eerder gerecenseerd op Zware Metalen. Sinds 2015 is hij actief, waarbij er in 2017 het eerste wapenfeit werd gelanceerd, eenvoudigweg Thron genaamd. Ongeacht of dit wel of geen kwalitatief sterk werk was, heeft het derde volwaardige album Pilgrim zoveel te bieden dat ik dit niet onbesproken wil laten.

Thron is gevestigd in het zwarte woud, om precies te zijn in de plaats Baden-Württemberg. Vanuit daar creëren ze ongevraagd een portie stevige melodische blackmetal. En ondanks dat het totaalgeluid op het nieuwe album Pilgrim gepolijst en modern klinkt, doet het geheel nostalgisch aan. Voornaamste reden hiervoor is zanger SAMCA die met overtuiging en gif zijn raspende stemgeluid ten gehore brengt. Tel daarbij een serie melodische, dissonante riffs op, furieus drumwerk en de juiste afwisseling tussen gas erop en gas eraf. Thron is in feite een nageboorte die schreeuwt om meer Dissection en Necrophobic, zwartgallig en vastberaden vuren ze na het zeer aansprekende The Prophet de ene naar de andere kraker af.

 

The Prophet is wel meteen één van de sterkste nummers van het gehele album, waarbij de Duitsers niet alleen laten horen goed te kunnen blackthrashen, maar ook uit de voeten kunnen met een sfeervol middenstuk. Gedurende de ingetogen melodische passages doet de band af en toe denken aan het Zweedse Tribulation.

Absolute aanraders op dit album zijn het eerder genoemde The Prophet, Nothingness (met Dark Funeral-achtige revelaties en brommende bastonen), Hossana in the Highest (Serieus echt Furieus!) en het bloedsnelle The Valley of the Blind.

Voor een getraind oor blijft het tekstueel allemaal goed verstaanbaar, zonder storend Duits accent. Een tekstboekje zal je dus niet nodig hebben. Het niveau op Pilgrim ligt hoog. Het is een album dat niet snel gaat vervelen en waarbij je na het laatste nummer zonder enige twijfel op de repeat-knop drukt.

Score:

85/100

Label:

Listenable Records, 2021

Tracklisting:

1. The Prophet
2. To Dusk
3. Nothingness
4. Hosanna in the Highest
5. Epitome
6. The Reverence
7. The Valley of the Blind
8. Den of Iniquity
9. Gaia
10. Into Disarray

Line-up:

  • SXIII – Bas
  • ZIV – Drums
  • PVIII – Gitaren
  • TVII – Gitaren
  • SAMCA – Zang

Links: