Threshold – Legends Of The Shires

In aanloop naar de release van het elfde studioalbum van Threshold vonden er twee personele veranderingen in de band plaats. Gitarist Pete Morton vertrok om zich te richten op zijn andere band My Soliloquy. Meer ingrijpend was het ontslag van Damien Wilson. Hij was het immers die met zijn glasheldere stem de vorige twee platen van Threshold naar een hoger plan trok. Als vervanger voor Damien Wilson is Glynn Morgan weer terug, die eerder te horen was op Psychedelicatessen (1994). Hij zal live waarschijnlijk ook slaggitaar spelen tijdens de komende optredens.

Dit keer pakt de band uit met een dubbelalbum, met maar liefst 83 minuten aan muziek. Ondanks de wijzigingen binnen de band klinkt Legends Of The Shires vanouds vertrouwd. Na het inleidende The Shire (part 1) start Small Dark Lines met het typische, vette gitaargeluid van Karl Groom, gedragen door de kamerbrede toetspartijen van Richard West. En na de eerste zanglijnen van Glynn Morgan kan de luisteraar gerust zijn: hij zong zeker niet onverdienstelijk op Psychedelicatessen, maar wat hij hier laten horen, klinkt absoluut beter.

Legends Of The Shires is een uitstekend en afwisselend album geworden, met lekkere up-tempo nummers, zoals het al eerder genoemde Small Dark Lines en Superior Machine, afgewisseld door prachtig gedragen nummers (The Shire 1-3, Lost In Translation), waarin Glenn laat horen een uitstekende zanger te zijn.

De heren van Threshold hebben in het verleden vaak laten horen met fantastische refreinen op de proppen te kunnen komen. Zo ook weer met het fantastische Trust The Process, dat samen met Lost In Translation het hoogtepunt vormt van dit album.

Liefhebbers van Threshold die sceptisch waren na het vertrek van Damien Wilson, kunnen gerust zijn. Met Legends Of The Shires levert de band een van de betere albums uit de discografie af.

Score:

84/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. The Shire (Part 1)
 2. Small Dark Lines
 3. The Man Who Saw Through Time
 4. Trust The Process
 5. Stars And Satellites
 6. On The Edge
 7. The Shire (Part 2)
 8. Snowblind
 9. Subliminal Freeways
 10. State Of Independence
 11. Superior Machine
 12. The Shire (Part 3)
 13. Lost In Translation
 14. Swallowed

Line-up:

 • Glynn Morgan – Zang
 • Karl Groom – Gitaar
 • Richard West – Keyboards
 • Steve Anderson – Bas
 • Johanne James – Drums

Links: