Threat Signal – Disconnect

Het voelde wat raar aan. Threat Signal op Agonia Records? Deze Canadese band leek toch een echte Nuclear Blast metalcore-creatie te zijn en geen black-/deathband die je normaal op Agonia verwacht. Heeft Agonia Records grote commerciële ambities of is er iets anders in het spel? Geen idee. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat ik dik tien jaar geleden deze band leerde kennen met Under Reprisal, een soort melo-metalcoreversie van Meshuggah-riffs en Fear Factory-moderniteit met cleane nu metal. Niet slecht, als je van dat soort muziek houdt. Gaandeweg werd het iets meer groovend, met een aantal lekkere industrial metalmomenten en een pak aftandse NWOAHM. Wat het nu geworden is, verneem je zo.


Het schrijven van album nummer vier begon al in 2012. Ondertussen heeft de band met het een en ander af te rekenen gehad. De heren lieten de moed niet zakken en deden ook veel zelf. Disconnect werd opgenomen geproduced door frontman Jon Howard en gitarst Travis Montgomery. Het mixen en masteren werd door Mark Lewis (DevilDriver, Whitechapel, Battlecross, Coal Chamber) gedaan en het artwork komt van Ludovic Cordelieres van Rusalkadesign (Kamelot). Het resulteert in een album vol pompend gitaarwerk, de ene donderriff na de andere. Zeer technisch en Fear Factory-minded, met gedeeltelijke polyritmiek, op het progressieve af. Daar doorheen weerklinken goed gebrachte cleane refreinen en mannelijke agressie, ookal blijven die in de categorie nu metal hangen. Irritant wordt het gelukkig niet en dat is een heel sterke prestatie! Daarbij is het scala aan emotionaliteit zeer breed, van melancholisch en meewarig vol spijt mijmeren, tot positief en strijdlustig de toekomst tegemoet kijken. Niet slecht.

Ik had vooraf een pak redenen om negatief te gaan doen over deze band, dit genre, de situatie waarin de band zich bevindt. Het is echter niet aan de orde. Dit is een prima album. Metalcore is tegenwoordig een vuilbakgenre waar zowat alles dat niet ergens anders past ingegooid wordt, dus ik ga het niet doen. Dit is thrashy nu metal met stalen ballen, een industriële productie en een pak techniek waar veel metalbands alleen maar van kunnen dromen.

Score:

79/100

Label:

Agonia Records, 2017

Tracklisting:

 1. Elimination Process
 2. Nostalgia
 3. Walking Alone
 4. Exit the Matrix
 5. Falling Apart
 6. Aura
 7. Betrayal
 8. To Thine Own Self Be True
 9. Dimensions
 10. Terminal Madness

Line-up:

 • Jon Howard – Vocalen
 • Pat Kavanagh – Bas, Vocalen
 • Travis Montgomery – Gitaar
 • Andrew Minarik – Drums

Links: