Hexx – Quest For Sanity / Watery Graves (heruitgave)

Het kan niet genoeg benadrukt worden, het feit dat het Nederlandse Vic Records op zijn eentje een ganse herwaardering van oude en vergeten platen aan het aanleggen is. Platen die nergens meer te vinden zijn, oorspronkelijk enkel op cassette uitkwamen of compleet genegeerd werden… alles lijkt een tweede kans te krijgen. Nu en dan zie ik iets waarvan ik denk “hé, hier moeten we inderdaad ons licht nog eens laten op schijnen”. Deze bijvoorbeeld, een heruitgave van twee Hexx EP’s, Quest For Sanity / Watery Graves.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik van de eerder death metal-gerichte plaat Morbid Reality van Hexx, die in 1991 verscheen, dan van het heavy/power/thrash materiaal van de band. Ook het vorig jaar verschenen Wrath of the Reaper (de band is terug samen mocht je het nog niet weten) boeide me niet zo. Under the Spell uit 1986 was nog zo’n power/thrash metal plaat, die verscheen via Roadrunner Records. Quest for Sanity was het eerste album in de transitie naar een eerder death/thrash georiënteerde vorm van metal. Dat is er aan te horen, de band probeerde zichzelf duidelijk opnieuw uit te vinden en dat resulteerde in vrij gefragmenteerde nummers waar de inzet duidelijk de techniek en songwriting compenseerde. De venijnigheid zat er duidelijk al in, maar het loslaten van de heavy/power/thrash schrijfstijl lukt nog niet goed. Toch zitten er een aantal ferme nummers in die mogen gehoord worden.

De Watery Graves EP had ik nog niet eerder gehoord. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat de plaat via Wild Rags Records verscheen en die exemplaren zijn naar mijn ervaring moeilijker te vinden in Europa dan deze die via Under One Flag verschenen (zoals Quest For Sanity). Erg is dat niet, want het titelnummer staat ook op de Morbid Reality-plaat en de andere twee nummers op Under the Spell. Alleen worden ze hier in death/thrash versie gebracht en niet in de power/thrash metal versie. Leuk om eens door te nemen, net als het dikke boekje dat bij deze release zit, met vooraan de hoes die een herneming is van de Watery Graves EP.

Hexx-fans en verzamelaars van jaren tachtig thrash kunnen dit probleemloos in huis halen, zeker als ze liever richting Sadus dan richting Helstar stonden te kijken destijds. Met de groeten van Vic Records.

Label:

Vic Records, 2018

Tracklisting:

  1. Racial Slaughter
  2. Sardonicus
  3. Fields of Death & Mirror of the Past
  4. Twice as Bright
  5. Watery Graves
  6. Edge of Death
  7. Under the Spell

Links: