Thou Art Lord – DV8

Thou Art Lord – DV8


Wie had dit ooit kunnen denken: een nieuwe plaat van het Griekse Thou Art Lord!!!!
Ik dacht eerlijk gezegd dat de band allang dood en begraven was, aangezien het toch al meer dan zeven jaar is sinds hun vorige release ‘Apollyon’. Hoe het ook zij, voor mij ligt hun nieuwste werkje ‘DV8’, uitgebracht via het eveneens Griekse ‘Black Lotus’. (De band had niet zo’n beste relatie met hun vorige label ‘Unisound’)


Maar goed, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ‘DV8’ is een moordschijf!
De Cd barst na de introsample (Anton Szandor LaVey met de gevleugeld woorden ‘In nomine Dei nostri Satanas Luciferi excelsil) in alle heftigheid los met het spijkerharde, doch sfeervolle ‘A Chaldean Hex’. Meteen wordt duidelijk dat deze CD alles is wat ik ervan verwacht had: snel, agressief, intens, donker, maar bovenal is het Satanisch black metal in de puurste vorm van het woord!


In het tweede nummer, ‘Baphomet’s Meteor’, komen ook wat death metal-invloeden voorbij, maar naarmate het nummer vordert is het toch een beklemmend soort black metal dat de boventoon voert.


Het derde nummer, ‘Crowning the Winged Skull’, doet, niet in het minste door de zang van Sakis, enigszins aan een opgefokte Rotting Christ denken. Sakis doet op deze plaat trouwens naast de gitaar enkel wat additional vocals. De meeste growls en screams komen uit de strot van Set<’H>(Septic Flesh), terwijl The Magus(Necromantia) de bass ,en ook wat additional vocals, en Akis K. (Septic Flesh, Naer Mataron, Orde of the Ebon Hand) de drums voor hun rekening nemen.


Bij de aanvang van het vierde nummer, ‘Society of the Dilettanti’, schrik ik even, want het nummer begint als een soort metalcore nummer, maar al gauw maakt mijn verbaasde indruk plaats voor een evil grijns als het nummer na enkele seconden losbarst in pure grindcore stijl! Fuck, dit is pas vet! Het refrein van deze song is trouwens opvallend catchy (iedereen in de band brult lekker mee).


Daarna gaat de band weer lekker demonisch verder met ‘Desire, Lust and Incubus’, een moordnummer met een heerlijke drive die mij wat aan Necromantia doet denken, al is het eerder een gevoel dan een echte muzikale verwijzing. Het nummer sterft een tergend (hier positief bedoeld) langzame dood op het allerlaatste. Geniaal.


Het daaropvolgende ‘Eyes Wide Shut and Lips Wide Open’ begint erg theatraal en dreigend, maar haalt al na een half minuutje weer een snelheid evenredig aan de gemiddelde orkaan om dan weer slepend te worden en naar het einde toe weer topsnelheid te halen. Het is een kunst om dergelijke nummers te schrijven, want vaak zijn dergelijke songs eerder chaotisch dan dat ze complex zijn. Thou Art Lord slaagt echter in zijn opzet en heeft daarmee een heerlijk dreigende song neergepend. Nog drie tracks te gaan en ik ben nu al sufgebeukt!


‘The Shadow Doctrine’ is echter weer een song die alles uit de kast haalt: het is afwisselend, bombastisch, dreigend en uiterst headbangbaar (wat een woord). In het laatste deel van dit nummer komen enkele gesmaakte melodieuze gitaarstukjes voorbij.


Het voorlaatste nummer, ‘Behind the Druid Walls’ is weer een overwegend snelle song, met hier en daar wat inventieve tempowisselingen en niet als in ‘The Shadow Doctrine’ op het einde wat melodieuzere gitaren, maar wees gerust, die klinken allesbehalve happy.


Hekkensluiter ‘Those We Guide’ bouwt aan het begin subtiel zijn spanning op om na het intro lekker loos te gaan. Een vette death/black song die tekstueel, net als alle andere songs, zwaar Satanisch is. Halverwege horen we nogmaals Anton Szandor LaVey voorbij komen en op elegante, doch uiterst demonisch wijze wordt deze CD waardig afgesloten.


Wat kan ik verder over deze CD zeggen? Dat op het geluid niks aan te merken valt? Dat het artwork van de beruchte Duitse tekenaar Timo Wuerz (Black Metal Comics) afkomstig is en dat het werkelijk prachtig vormgegeven is? Dat dit mijn voorlopige CD van het jaar is? Dat ik hier geen genoeg van krijg?


Eén advies dus: Kopuuuuuuuh!Tracklisting:

1. A Chaldean Hex

2. Baphomet’s Meteor

3. Crowning the Winged Skull

4. Society of the Dilettanti

5. Desire, Lust and Incubus

6. Eyes Wide Shut and Lips Wide Open

7. The Shadow Doctrine

8. Behind the Druid Walls

9. Those We Guide