Thomas Giles – Pulse

Thomas Giles – Pulse
Metal Blade Records, 2011

Tommy Rodgers staat bekend als een bezige bij. De zanger van Between The Buried And Me heeft tussen het werken aan Parallax: Hypersleep Dialogues door tijd gevonden om geheel zelfstandig (ook instrumentaal en productioneel gezien) een album, net als de nieuwe EP van Between The Buried And Me uitgebracht op Metal Blade Records, op te nemen onder de artiestennaam Thomas Giles.

Het eerste wat aan Pulse opvalt, is dat het weinig te maken heeft met metal. Progressief en gevarieerd is het zeker, maar dit album bestaat grotendeels uit een uiteengewaaierd scala van zachtere stijlen binnen het muziekspectrum; elektronica, pop, indie, industrial en singer- songwriter met een licht psychedelisch tintje. Kondigt Tommy Rodgers deze andere stijl aan in het openingsnummer Sleep Shake?

’’But today I feel so strange. Like I’m becoming someone else. My creation. My imagination. I’ve become different now. My speech and thoughts are out. Wake up, wake up, wake up.’’

Naast de screams die Tommy Rodgers bij Between The Buried And Me heeft laten horen, heeft hij op verscheidene albums van de band laten zien dat hij over een uitstekende zangstem beschikt die ook zeer gevarieerd is. De beste man schakelt moeiteloos over van melancholisch en zacht (Sleep Shake, Scared en Suspend The Death Watch), naar dromerig (Hyperoxia), een elektronisch bewerkte stem (Catch & Release en Reject Falicon), screams (Medic), dramatisch en majestueus (Hamilton Anxiety Scale). Verder is het niet alleen de zang waarmee Tommy Rodgers de show steelt. Instrumentaal zit dit album gevarieerd en goed in elkaar. Piano’s, The Prodigy-achtige beats, akoestische en elektrische gitaren, elektronicabeats, violen en synthesizers: ze zijn allen van de partij. De combinatie van zang en instrumentatie zorgt voor een opeenstapeling van uitstekende nummers van soms verbluffende eenvoud, maar helaas kleeft er ook een mindere kant aan dit album. Het eerste kleine mankement vertoont zich op Catch & Release, waarin screams op de achtergrond treden. Het is echter te verdedigen dat dit bij het nummer past, maar later springt er uit de elektronicabeat in Reject Falicon zonder pardon een zware elektrische gitaar met screams op de voorgrond in het nummer Medic. Op zeer abrupte wijze wordt zo het laid-back gevoel en de dromerige flow van het album verstoord. De drie daaropvolgende nummers zijn eveneens net zo rustig als de alle andere nummers.

Ondanks deze rare verstoring in de opgewekte sfeer is Pulse een geslaagd album, waarin Thomas Giles alle overgebleven ideeën uit de kast haalt die niet pasten bij Between The Buried And Me. Tommy Rodgers weet zijn wirwar van verschillende ideeën, instrumenten en stijlen te bundelen tot een creatief album dat het uitproberen waard is.

Tracklisting:
Thomas Giles - Pulse GROOT

 1. Sleep Shake
 2. Reverb Island
 3. Mr. Bird
 4. Catch & Release
 5. Hamilton Anxiety Scale
 6. Scared
 7. Reject Falicon
 8. Medic
 9. Suspend The Death Watch
 10. Armchair Travel
 11. Hypoxia

Line-up:

 • Thomas Giles – Zang en gehele instrumentatie

Links: