Thirteen Bled Promises – Foundation

Wat is het toch met technische death metal en gespuis van een andere planeet? Zijn het de onmenselijke vocalen die geweld en venijn preken? Is het gebliep van de gitaren hetzelfde als het geluid van een vliegende ufo? Horen we dit soort muziek terwijl ze onze hersenen gaan doorboren? Ik heb geen flauw idee maar het kwintet uit Madrid maakt deze link ook, net zoals Obscura, Archspire en nog vele anderen. Thirteen Bled Promises bestaat al sinds 2006 en heeft al twee volledige albums op de naam staan waarvan deze nieuwe EP Foundation het nieuwste wapenfeit is. Zelf heb ik nog nooit van deze gasten gehoord, dus tijd om eens te luisteren wat ze anno 2021 te bieden hebben.

Volgens de promo gaat het hier om blackened technische deathmetal met een vleugje deathcore. Een flinke waslijst aan stijlen die allemaal aanbod komen. Ze beginnen met het nummer I Stole Alien Technology From A Dead Fucking Alien And Now I Am Fucking Immortal en helaas is dit een slechte start. Dit nummer is net zo inspiratieloos als de titel doet vermoeden. De generieke black metal wisselt af met buitenaardse technische gitaren om na een minuut weer terug te gaan naar geesteloze blackmetal. Aan het einde wordt er een breakdown uit het niets in gegooid die wel de zwaarte, maar niet de impact heeft die nodig is.

Gelukkig zorgt Hell Froze voor de juiste nek-en-breinoefeningen waardoor de EP gered wordt van de intergalactische prullenbak. Intergorelactic begint met een lange instrumentale intro die een passende sfeer neerzet om daarna uit te monden in een redelijk generiek nummer. Als hekkensluiter is er gekozen voor de eerder uitgebrachte single, A Humanless War. Dit nummer heeft een duistere en zware sfeer die nog dikker wordt aangezet door de diepe grunts, maar is te lang en gaat nergens heen.

Het is zo jammer dat niks blijft hangen, geen spannende technische secties, geen beklijvende black metal of stevige breakdowns. Dat de heren hun instrumenten goed beheersen is te horen, maar het geheel ontbreekt. Als ze nou even black metal en deathcore achterwegen laten en focussen op de death kan het wellicht nog wat worden met deze heren.

Label:

Lacerated Enemy Records, 2021

Tracklisting:

  1. I Stole Alien Technology From A Dead Fucking Alien And Now I Am Fucking Immortal
  2. Hell Froze
  3. Intergorelactic
  4. A Humanless War

Line-up:

  • Dario – Gitaar
  • Johny – Drums
  • Turri – Vocalen
  • Fran – Gitaar
  • Cosmea – Basgitaar

Links: