Theudho – Voorbij De Nevelen Des Tijds

Reeds eerder gaf ik aan dat Theudho weer terug is, de blackened pagan metal band van bandbezieler en alleskunner J.S.. Ik gaf dit aan in de review van de geremixte versie van het machtige Cult Of Wuotan album. Een plaat die ongeveer gelijktijdig uitkwam via het Nederlandse Heidens Hart label van de heer Arjan Peeks met deze nieuwe. Voorbij De Nevelen Des Tijds is dus het laatste geesteskind van de heer J.S. en in het rijtje van releases, intussen al wel weer release nummer negentien! Theudho werd immers ergens in 2003 gevormd en baseert zijn paganesk gekleurde black metal op het oudere werk van Bathory, Falkenbach en Ancient Rites. Doorheen de jaren is de band gegroeid maar nooit werd de achtergrond verloochend, die typische Theudho paganeske insteek mag je ook hier weer op dit nieuwste album verwachten. Merk ik op dat de front en backcover van een uitmuntende kwaliteit zijn en de heer Wesley Dewanckel mag terecht trots zijn op dit werk. Een werk dat ik wel eens in levende lijven zou willen aanschouwen zo mogelijk. Want het zou om een origineel geschilderd werk gaan.

Het is na Getooid Met De Krans Des Doods vooral Ruiters Van Het Rijnland dat indruk maakt. De trappelende hoeven van de paarden worden erg sterk weergegeven door de kenmerkende basdrumdynamieken. Het nummer heeft ook gewoon een erg sterke collectie riffs in zich, zeker deze in het gedeelte van het refrein. Net als op de vorige platen kom je ook hier dat sterke soleerwerk tegen, ook die onder- of bovenlagen keyboard mogen niet ontbreken. De Zwaardgod heeft dat opzwepende karakter mede ook door die paganeske samenzang die je terugvind in dit nummer.

Schimmen Onder Een Maanloze Hemel en Tomben Van Eeuwig Ijs zijn erg sterke riffgedragen blackmetalnummers. Zeker de eerste, met zijn geniale cymbalenspel, is bijzonder sterk te noemen. Het tweede heeft die sleurende, trekkende melodische riffs die vervolgens weer voorzien worden van wat episch soleerwerk. Nog krachtiger is Hoog In De Dode Woudreus. Het zijn die slepende en sleurende drumdynamieken die het hem ook hier weer doen. Met Vuur En Staal wordt na een blastpartij en een rollend drumtapijt in de eerste maten, vooral stevig in handen genomen. Een kort akoestische intermezzo dat je te horen krijgt net ervoor, Geheiligd Door Voortekenen, is louter een kort rustpunt.

Bijzonder om horen dat een paganeske black metal band als Theudho na al die jaren nog altijd inspiratie vindt om erg sterke nummers te schrijven en dito platen uit te brengen. In het rijtje van The Völsunga Saga en Cult Of Wuotan mag dit Voorbij De Nevelen Des Tijds zeker niet ontbreken. Wil je echt een inkijk krijgen in de Theudho geschiedenis aarzal dan niet te starten bij de allereerste release Dies Natalis Solis Invicti en werk je een weg naar deze plaat, ik kan je verzekeren dat je verbaast zal staan van de geleverde kwaliteit zowel muzikaal als tekstueel.

Score:

80/100

Label:

Heidens Hart Records, 2022

Tracklisting:

  1. Getooid Met De Krans Des Doods
  2. Ruiters Van Het Rijnland
  3. De Zwaardgod
  4. Sicamber
  5. Schimmen Onder Een Maanloze Hemel
  6. Tomben Van Eeuwig Ijs
  7. Hoog In De Dode Woudreus
  8. Geheiligd Door Voortekenen
  9. Met Vuur En Staal

Line-up:

  • J.S. – Zang, alle instrumenten

Links: