Theudho – Cult Of Wuotan

Bijzonder interessant om lezen dat vanuit de krochten van de Vlaamse blackmetalscene niemand minder dan J.S. nog altijd actief is. J.S. is de bezieler van de blackened pagan metalband Theudho die iedereen wel kent. Misschien niet vanaf zijn eerste release in 2003 Dies Natalis Solis Invicti, maar vermoedelijk wel vanaf Treachery (2004) en zeker The Völsunga Saga (2006). Op deze laatste plaat legde de heer Dupont (Entartung, Lhäad, Rituals Of The Dead Hand, Wolven, Hemelbestormer) de baspartijen neer. Dan ligt er nu voor ons een geremixte versie van een andere klassieker, Cult Of Wuotan. Hermixt om de wat verloren sound van weleer te herstellen, o.a. in zijn kracht en balans. We worden dus opnieuw gekatapulteerd naar de tijden van de Blasfemia Eternal en Fatherland platen van Ancient Rites, ouder werk van Falkenbach en niet te vergeten Bathory. Dat kan nooit slecht zijn, toch?


En de kracht is er zeker! Al meteen vanaf het eerste volwaardige nummer, Terror Cimbricus, zit die typische Theudho paganeske vibe er gewoon heel duidelijk, en zelfs veel beter dan op de originele opnames, in. Thumelicus kenmerkt zich door heerlijke dynamieken, heroïsche samenzang en een baspartij die heel graag de gitaarlijnen meevolgt. Wat heavy metal-geïnspireerde gitaarklanken vind je dan weer terug in Harjaz. De nieuwe mix laat ook de balans tussen de verschillende instrumenten beter tot zijn recht komen. Zo is een nummer als Silence Reigned Over The Bog een nummer dat zich veel beter ontplooit.

Veleda is een brutaal nummer, doch krijgt naast de nodige keyboardondersteuning op een bepaald ogenblik wat sturende vrouwelijke vocalen met zich mee. Het opzwepende Ahnenkult krijgt een nog sterker stel bijtende tanden mee door het nieuwe geluid, niet in het minst omdat de messcherpe vocalen er lekker tussen zitten. Prophecies In Flames behoudt dan weer zijn specifieke karakter met zijn dreigende keyboardtonen.

Intussen is er ook nieuw werk beschikbaar van J.S. en Theudho, ook via Heidens Hart uitgebracht. Voorbij De Nevelen Des Tijds is de titel van dat album, ik verwijs hiervoor naar één van mijn andere schrijfsels. In ieder geval kan je rustig stellen dat met deze remix het vooropgestelde doel is gehaald, puik werk!

Label:

Heidens Hart Records, 2022

Tracklisting:

 1. Zeitenwende
 2. Terror Cimbricus
 3. Thumelicus
 4. Harjaz
 5. Silence Reigned Over The Bog
 6. The Fall Of Rome
 7. Veleda
 8. Ahnenkult
 9. Wuotanes Her
 10. Prophecies In Flames
 11. Ergriffenheit

Line-up:

 • J.S. – Zang, alle instrumenten

Links: