Theatre of Tragedy – Musique (heruitgave)

Daar waar ik normaal gesproken schrijf over de zwartgeblakerde versies van metal, kreeg ik nu deze guilty pleasure voorgeschoteld. Want voor mij is dat wat we vroeger gothic metal mochten noemen. Nightwish, Within Temptation, Autumn, Trail of Tears, Tristania, The Sins of The Beloved, Epica en Theatre of Tragedy, om even wat namen te noemen. Dat vind ik gaaf.

Theatre of Tragedy zal de eerste band zijn die echt als gothic metal uit de kast kwam. Het self-titled debuut was al een stap in de juiste richting, waarna het magnus opus van de band volgde met Velvet Darkness They Fear. Bandleider Raymond nam daarna een stap in de richting van de gothic rock en uiteindelijk werden op het album Musique de gitaren zelfs bijna helemaal weggelaten. Vergelijk het met de twee keyboardalbums van Burzum: je vindt het leuk of je gebruikt ze als bierviltje. Musique kon mij zeker bekoren en de electropop/dance is nog een zekerheidje in mijn cd speler thuis.

Nu, twintig jaar na datum, is er dan een vinyl versie van dit album uit, waar meteen maar elf bonusnummers aan zijn toegevoegd. Het album zelf heeft productiegewijs een update gehad en klinkt een heel stuk voller dan in 2000. Het ietwat blikkerige geluid van het origineel paste trouwens prima bij de muziek, maar deze uitgave heeft na twee luisterbeurten al mijn voorkeur.

Goed, de muziek zelf dan. Electropop dekt de lading wel eigenlijk en onderstaand nummer is een goede doorsnee van het album. Geen grunts op dit album, Liv Kristine die haar sopraanstem achterwege laat en in gedachten zie ik drummer Hein Frode Hansen achter zijn drumstel, verveeld voor zich uit starend, obligaat de beats slaan.

De bonus cd is echter waar ik naar uitkijk, want daar staan naast een handvol ‘unreleased mix’ uitgaves van de nummers die je op cd één vindt, ook een handvol ‘nieuwe’ nummers. De versie van Image in het Frans klinkt gaaf, het nummer QUIRK is echter ook een versie van Image, maar dan luchtiger. Daar waar de albumversie echt heel heavy is, klinkt dit veel helderder. Luchtiger. Luister gewoon maar even. Uiteindelijk staat er op de bonus cd maar één nieuw nummer in vergelijking met cd één en ook dat is redelijk royaal, want het nummer The New Man kende ik in ieder geval al.


Theatre of Tragedy bracht in 2000 met Musique een opvallend album uit in de hoogtijdagen van de gothic metal en het trucje werkte ook maar één keer. Opvolger Assembly werd redelijk de grond in geboord en ook ondergetekende kon helemaal niks met dat album. Anno 2020 is het album zeker een vinylrelease waard, de toegevoegde waarde van de bonus cd is echter wat discutabel.

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Machine
 2. City of Light
 3. Fragment
 4. Commute
 5. Musique
 6. Radio
 7. Image
 8. Crash / Concrete
 9. Retrospect
 10. Reverie
 11. Space Age
 12. Image (French Version)
 13. Fragment (Bonus CD)
 14. Machine (Bonus CD)
 15. City of Light (Bonus CD)
 16. Reverie (Bonus CD)
 17. Radio (Bonus CD)
 18. Commute (Bonus CD)
 19. Retrospect (Bonus CD)
 20. QUIRK (Bonus CD)
 21. Crash / Concrete (Bonus CD)
 22. The New Man (Bonus CD)

Line-up:

 • Liv Kristine Espenæs – Zang
 • Raymond I. Rohonyi – Zang, programmering
 • Frank Claussen – Gitaar
 • Lorentz Aspen – Keyboards
 • Hein Frode Hansen – Drums

Links: