The Wizards – Rise Of The Serpent

Het uit Spanje afkomstige The Wizards heeft gezorgd voor een zeer aangename verrassing aan de start van deze winter. Eind oktober van vorig jaar verscheen namelijk dit nieuwe album, Rise Of The Serpent. Het is inmiddels het derde album van de Spaanse band sinds zijn oprichting in 2013, maar het is ook nu pas mijn kennismaking met deze groep. Vanaf de opener Apocalyptic Visions weet The Wizards mij echter al een voldaan gevoel te geven, welke hij tot aan het einde van dit album in stand weet te houden. Wat de band immers biedt, is traditionele heavy metal met een doominslag en een occulte ondertoon, doorspekt met goede vocalen en heerlijk gitaarwerk.

Rise Of The Serpent weet sterk terug te grijpen naar de hoogtijdagen van de NWOBHM, zonder ook maar een moment afgezaagd te klinken. Zelfs als we kijken naar de wel erg Brits klinkende namen van de bandleden, laat de band wat betreft de dikke knipoog naar de klassieke heavy metal uit Engeland en de VS er geen gras over groeien. Er kan dan ook worden vooropgesteld dat de liefhebbers van het genre geramd zitten met The Wizards.

Het album kent geen zwakke momenten, maar daarentegen stijgen er nummers, zoals Distorted Mirrors bovenuit. Het eerste gedeelte van die track doet zelfs wat denken aan When A Blind Man Cries van Deep Purple. De vocalen van Sir Ian Mason (ja, echt) worden weer fantastisch opgevoerd, vol overtuiging en diepgang. En wanneer het duo gitaristen zich weer laat spreken, mondt het uit tot bijna een vorm van perfectie. Maar ook Destiny kent een fantastische drive, die al volgt na het eveneens fantastisch openende Apocalyptic Visions. Zoals gezegd, The Wizards is verplichte kost voor de liefhebbers van de traditionele metal. Laten we afsluiten met de laatste woorden uit Strings Synchronize: ‘as above, so below’.

Score:

81/100

Label:

High Roller Records, 2018

Tracklisting:

 1. Apocalyptic Weapons
 2. Destiny
 3. Circle Of Time
 4. Distorted Mirrors
 5. Age Of Man
 6. Strings Synchronize
 7. Aftermath
 8. O.I.D. (Visions Of Death)

Line-up:

 • Dave O. Spare – Drums
 • George Dee – Gitaar
 • Sir Ian Mason – Zang
 • Phil The Pain – Gitaar
 • Baraka Boy – Bas

Links: