The Watcher – Kaosaura

Het Finse The Watcher brengt Kaosaura, de eerste plaat, nogmaals uit. Het blinkende hebbeding zag al het levenslicht ergens in 2019. Nu, ruim vier jaar later, beslissen ze samen met de platenboer van dienst, Spread Evil Productions, dat de tijd gekomen is om nogmaals een versie uit te brengen. Je kan het gerust gek noemen. Op dit moment vind ik ook niet terug of de band nog actief is of niet. Het kan ook zijn dat ik gewoon niet goed genoeg gezocht heb natuurlijk. Wat ik wel kan terugvinden is dat de bandleden nog altijd actief zijn of zijn geweest in bands als Sacrificium Carmen, Riivaus, Rodent Epoch en Licht des Urteils.

Interessant is ook de tekstuele insteek die de heren maken. Het zou een fusie zijn, een mix van ideeën en overtuigingen die je ook terug kan vinden in het Boeddhisme en het Luciferanisme. De muziek van dit duistere gezelschap zou eveneens een mix of een fusie moeten zijn van black en death metal. De promojongens verwijzen naar bands als Vinterland, Aosoth, oudere Deathspell Omega-platen, Unanimated en zelfs het machtige Zweedse Dawn. Dan heb je er inderdaad een cocktail van smaken van weten maken.

Een wat stoffige, roestige productie laat je kennismaken met de muziek van dit Finse vijftal. En het kan inderdaad wel kloppen dat door de hoekige partijen en riffs een vergelijking kan en mag gemaakt worden met bands als Aosoth en Deathspell Omega. De gebruikte vocalen zijn ook wat declarerender van aard wat in deze context ook kan helpen. Nochtans slagen deze Finnen er niet in me helemaal te blijven boeien. Daarvoor zijn de songstructuren, de gebruikte thema’s en dergelijke toch maar al te vaak inwisselbaar. Luistertip op deze plaat, Luciferian Nirvana, daarentegen schuurt in ouderwetse Finse traditie wel lekker weg. Vermoedelijk komt dat door die robuuste schuifriffjes die de heren gebruiken.

Dit Kaosaura is op zich een genietbaar blackmetalplaatje als je het mij vraagt. Alzo kan ik dan ook wel begrijpen dat deze nieuwe versie op ons wordt losgelaten. Zou het ook niet gewoon een aankondiging zijn dat we van de Finnen van The Watcher kortlings nieuw materiaal mogen verwachten? Daar komen we de volgende maanden vermoedelijk vanzelf wel achter.

Score:

70/100

Label:

Spread Evil Productions, 2023

Tracklisting:

 1. Introduction
 2. Guru Of Hate Yoga
 3. Diva Of Divinity
 4. Scepticism Of Demonic Soul
 5. Luciferian Nirvana
 6. Alter Lux
 7. Pratyeka Satanist
 8. Cosmos Ablaze
 9. Rebellion Geometry

Line-up:

 • Hex 10 – Bas
 • Xeth – Drum
 • Profostus – Gitaar
 • Advorsus – Gitaar
 • Medithateon – Zang

Links: