The Vision Bleak – Witching Hour

The Vision Bleak – Witching Hour
Prophecy, 2013

The Vision Bleak, het meest spookachtige muziekproject van Duitsland, blijft met enige regelmaat platen afleveren. Set Sail to Mystery, stammend uit 2010, was voor ondergetekende een beetje een tegenvaller ten opzichte van de drie voorgangers, die alledrie een vrij unieke rol innemen in het (horror-)gothic-genre. Met drie jaar tussen die plaat en Witching Hour is er genoeg tijd voorbijgegaan om de foutjes weg te poetsen, toch?

Witching Hour vangt aan met een vrij saaie intro, die niet eens in de voetsporen mag treden van Amala & Kamala (The Wolves Go Hunt Their Prey, 2007), laat staan van het fenomenale The Drama of the Wicked (van Carpathia, 2005). Nog slechter is echter het openingsnummer A Witch is Born, met een bijzonder ongeïnspireerde riff die het hele (uptempo) nummer domineert. Het valt direct op dat de productie helderder is geworden, en dat daardoor de vocalen meer uitsteken en minder opgaan in het geheel. Dit is allemaal niet mooi. Uptempo nummers passen The Vision Bleak niet, wat enkel duidelijker wordt in de tweede helft van dit nummer, wanneer alles op half tempo opeens een stuk beter klinkt. Jammer is het daarom dat het in Hexenmeister, Pesta Approaches en The Valkyrie nogmaals geprobeerd moet worden. De overige nummers zitten qua tempo wel ongeveer goed, maar waar bij sommige bands een mindere productie iets van de glans wegneemt, is het juist de glans van de helderdere productie die de goede nummers (The Wood Hag – zie ook de sfeervolle videoclip hieronder, geregisseerd door Fursy Teyssier – en The Call of the Banshee) van hun duistere sfeer berooft.

Verandering is over het algemeen zeker niet iets om te ontmoedigen in de muziek, maar de werkelijkheid is nu eenmaal dat The Vision Bleak een concept is dat valt of staat met het sprookjesachtige imago en de spooksfeer; daar moet niet te veel aan veranderen. De lijn van Set Sail to Mystery wordt hier doorgetrokken, en het resultaat is niet per se een slechte plaat, maar wel de minste van The Vision Bleak tot nu toe.

Tracklisting:
Witching Hour

 1. Witching Hour
 2. A Witch is Born
 3. The Blocksberg Rite
 4. Cannibal Witch
 5. The Wood Hag
 6. Hexenmeister
 7. Pesta Approaches
 8. The Call of the Banshee
 9. The Valkyrie

Line-up:

 • Schwadorf – gitaar, bas, toetsen

 • Konstanz – Vocalen, drums, toetsen

Links: