The Vicious Head Society – Abject Tomorrow

Dat Abject Tomorrow al een tijd in het vat zat is wel duidelijk. De Ierse gitarist Graham Keane is er als sinds 2010 mee bezig. Doordat hij in een of ander gat woonde kon hij geen muzikanten in zijn genre vinden om een band mee te vormen. Door allerlei financiële escapades uit te halen is het nu uiteindelijk gelukt om met gast muzikanten tot Abject Tomorrow te komen. En ik moet zeggen: het is het wel waard geweest.

The Vicious Head Society is een op progressive metal gebaseerd project. Vanaf opener The Sycophants tot aan afsluiter Analoque Specter, hoor je veel terug van andere grote namen zoals Dream Theater, Spocks Beard, Evergrey en een vleugje Yes. Gevarieerde progressieve songs waar alles op en aan zit. Van grunts tot aan eindeloze gitaar en keyboardsolo’s: deze plaat heeft het. Van dat laatste ben ik persoonlijk niet zo’n fan maar het past goed in de dynamiek van het album. Abject Tomorrow is bij Keane thuis opgenomen, maar als je zegt dat dit in een grote en dure studio gedaan is dan geloof je het ook. Het geluid is gewoon erg goed.

Ook de gastmuzikanten die Graham Keane heeft weten te strikken zijn van een hoog niveau, wat het een uitstekende plaat maakt. Zo zijn Wilmer Waarbroek van onder andere Ayreon te horen als zanger, toetsen gespeeld door Derek Sherinan (ex-Dream Theater), Pat Byrne van Headfuzy speelt bas en zo zijn er wel meer.

Ben je fan van bovengenoemde bands dan is deze plaat zeker een aanrader om eens te gaan luisteren.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

 1. The Sycophants
 2. Abject Tomorrow
 3. Downfall
 4. Agenda
 5. The 11th Hour
 6. Psychedelic Torture Trip
 7. Gods Of The New Age
 8. Analogue Spectre

Line-up:

 • Wilmer Waarbroek – Zang
 • Derek Sherinan – Toetsen
 • Klemen Marklj – Drums
 • Pat Byrne – Bas
 • Graham Keane – Gitaar
 • Karen Kelly – Viool

Links: