The Troops Of Doom – The Absence Of Light

Wat een bekende naam heeft deze band… Denkt u dat ook al? Voor de thrashliefhebbers zal het vast duidelijk zijn dat het hier gaat om de titel van een nummer van Sepultura. Dat is ook zo gek nog niet, want The Troops of Doom is opgericht door Jairo ‘Tormentor’ Guedz. En laat dat nou de gitarist/bassist zijn op de allereerste split en het debuutalbum van Sepultura!

Ruim 36 jaren zijn verstreken na bovengenoemde platen en het is de nieuwsgierigheid die mij meer onderzoek doet doen naar deze formatie. De heren zijn begonnen in 2020 (tijdens de pandemie) en hebben afgelopen oktober hun debuut-EP, getiteld The Rise of Heresy, uitgebracht. Geheel aan mij voorbij gegaan, dus dit wordt mijn eerste kennismaking. Gauw de plaat aanzetten, dan maar!

De opener, tevens titeltrack is een instrumentaal stuk met wat onheilspellende orkestratie. Toch klinkt het mooi en is de compositie erg goed. Des te meer komt track nummer twee binnen als geen ander. Snoeiharde death-en thrashmetal raast door de speakers bij de eerste akte en wat een old-schoolklank! De tweede akte(Act II – The Monarch) begint weer met een stukje onheilspellende orkestratie en akoestisch gitaargepingel. Al gauw komen de distorted gitaren en de rest van de instrumenten er bij. En wat een leuke verrassing: Jeff Becerra (Possessed) heeft een gastrolletje als zanger in dit nummer. Ook bassist Lars Nedland (Borknagar) heeft een gastbijdrage mogen doen.

De tweede helft bestaat uit een Sepultura-cover van het eerste uur (lees: uit 1985) en twee demoversies van het tweede en derde nummer van deze EP. Het is verfrissend om Antichrist in een ‘nieuw jasje’ te horen. De gitaren klinken voller, de drums klinken strakker en de zang klinkt duidelijker. Desondanks heeft men de ‘vibe’ van het origineel behouden en dat is goed. De twee demoversies klinken alsof ze rechtstreeks van de mixtafel af komen zonder enige post-productie. Je weet wel, alsof iemand een zooitje microfoons in de oefenruimte heeft geflikkerd, op ‘opnemen’ heeft gedrukt en het als zodanig heeft gepubliceerd.

De productie is niet om over naar huis te schrijven (of toch wel?). Het klinkt rauw, hier en daar zelfs een beetje dof en de zang heeft een beetje weg alsof hij door een radio wordt afgespeeld en vanaf de radiospeaker is opgenomen. En weet je wat? Bij deze EP had de klank absoluut niet anders moeten zijn! Het geeft de plaat karakter, een vleugje nostalgie en een stukje puurheid. Slimme keuze.

In een tijdperk waarin men overladen wordt met bands en artiesten, waarin originaliteit amper nog bestaat en een ‘unique selling point’ vinden voor een band haast onmogelijk is, heeft The Troops of Doom het voor elkaar gekregen om een plaat uit te brengen die ouder klinkt dan de leeftijd waarop menig midlifecrisis begint. Heerlijk! Voor wie graag nostalgische gevoelens wil opwekken en praat in termen als “weet je nog, vroeger…” en “toen ik nog jong was…”, is The Absence of Light een absolute aanrader. Oh, en voor de overige death-en thrashliefhebbers ook hoor.

Label:

Hellven Records, 2021

Tracklisting:

  1. The Absence of Light
  2. Act I – The Devil’s Tail
  3. Act II – The Monarch
  4. Antichrist
  5. The Devil’s Tail (Demo version)
  6. The Monarch (Demo version)

Line-up:

  • Alex Kafer – Zang, basgitaar
  • Jairo “Tormentor” Guedz – Gitaar
  • Marcelo Vasco – Gitaar
  • Alexandre Oliveira – Drums

Links: