The Totemist – 2280

Wat krijg je als je riffmeister Rabea Massaad (Dorje, Toska en FrogLeap) opsluit met vellen-en-cymbaalmasseur Liam Kearley (Black Peaks)? Extreem vette instrumentale progressieve metal/mathrock is volmondig het antwoord. 2280 is het eerste werk van de band, maar er is ambitie voor meer.

Eerder deze maand kregen we het onfortuinlijke nieuws dat Black Peaks – één van de meest interessante bands van de laatste jaren – na de release van een live-album er mee ophoudt. Dat is een zeer jammere zaak, maar als pleister op de wonde weten we toch dat één van de bandleden zich al op een nieuw project heeft kunnen storten en wat voor één. Deze EP van drie nummers windt er géén doekjes om en valt meteen in met een typische Rabeariff. Dat Rabea origineel een drummer was is terug te horen in hoe de gitaarriffs zijn geschreven. De drums van Liam duwen het geheel vooruit en het ritmisch spel tussen de twee leden is waanzinnig sterk. The Totemist is synergetisch en echt een fantastische match. Je zal geen enkele saaie seconde terugvinden. Buiten een overdaad een retevette riffs krijg je ook nog eens de perfecte drumpartner die de gegeven riffs van een andere “feel” voorziet. Opener Don’t Kick It knalt je uit je stoel, terwijl opvolger DHW een meer post-rockige opbouw verkiest om dan los te barsten in snedige progmetalriffs. DHW kabbelt uit door steeds minder instrumenten te laten meespelen en minder delen van de drums te gebruiken en dit houdt je aandacht tot de laatste seconde vast. Afsluiter Roast Host is het meest mathrock van de drie, maar tegelijk ook het meest grotesk. De volledige EP is voor u in beeld gebracht hieronder.

The Totemist schiet driemaal raak met 2280. Sterker nog, als u zich ooit heeft afgevraagd wat er nou aan de andere kant van het kanaal speelt in de hardere prog dan is dit een perfecte plek om te beginnen. Dat de band al meteen meer materiaal gepland heeft voor de toekomst is geweldig nieuws. Ik ben er helemaal klaar voor!

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Don’t Kick It
  2. DHW
  3. Roast Host

Line-up:

  • Rabea Massaad – Gitaar, bas, toetsen
  • Liam Kearley – Drums

Link: