The Tea Party – The Ocean At The End

The Tea Party – The Ocean At The End
Emi/Atlantic, 2014

The Tea Party. Bestonden die dan nog? In mijn herinnering een heftig door de seventies, vooral Led Zeppelin, geïnspireerde act die in het midden van de jaren ’90 een aantal sterke platen op de wereld losliet. Het schijnt dat de band, na een hiaat van een jaar of vijf in 2011 weer bij elkaar is gekomen. Nieuw materiaal was nog niet aan de orde, liefhebbers moesten het doen met een live-plaat. The Ocean At The End bevat daarentegen wel weer nieuw studiomateriaal.

Het zou natuurlijk raar zijn wanneer de Canadezen een volledig andere koers zouden zijn ingeslagen. Dat is dan ook niet het geval. Het nieuwe studioalbum is nog heftig geïnspireerd door Led Zeppelin, met name in de ritmesectie en de ‘wereldse’ invloeden die de songs meekrijgen. Bandleider Jeff Martin heeft met zijn kompanen door afwisselend en overwegend sterk songmateriaal een meer dan prima album afgeleverd. Het is, als gezegd, afwisseling troef.

Uptempo, bijna hippieachtige, retrorock wordt afgewisseld met ingetogen en bovenal sfeervolle stukken. Het titelnummer, met heerlijke gitaarsolo, is daarvan het fraaiste voorbeeld. Het ouderwetse huilende Gibson-geluid neemt je mee naar er vervlogen tijden. De bezwerende stem van Martin doet de rest. Helaas eindigt album nummer acht met het totaal overbodige Into The Unknown. Een soundscape die beter achterwege had kunnen worden gelaten. Desalniettemin zijn de liefhebbers van alternatieve rock in het algemeen en The Tea Party in het bijzonder ongetwijfeld zeer in hun nopjes met The Ocean At The End.

Tracklisting:
the tea party

 1. The L.O.C
 2. The Black Sea
 3. Cypher
 4. The Maker
 5. Black Roses
 6. Brazil
 7. The 11th Hour
 8. Submission
 9. The Cass Corridor
 10. Water’s On Fire
 11. The Ocean At the End
 12. Into the Unknown

Line Up

 • Jeff Martin – zang, gitaar
 • Stuart Chatwood – bas, gitaar, toetsen
 • Jeff Burrows – drums, percussie

Links