The Stone – Golet

The Stone – Golet
Folter Records, 2011

Productief zijn ze in ieder geval, de Serviërs achter The Stone. In de kleine tien jaar dat de band bestaat, zijn er dertien releases op de mensheid afgevuurd. Het kan natuurlijk veel gekker, maar het mooie aan deze groep is het feit dat er ook steevast kwaliteit wordt uitgebracht. Sinds de release van Umro (2009) ben ik gaan graven in ’s bands verleden, en ondanks wat illustere vaagheden kun je wel stellen dat men het bestaansrecht in black metal-land inmiddels wel verdiend heeft.

Helaas is de EP Old Wounds Bleed Misanthropy geheel langs me heen gegaan, maar met Golet is de échte opvolger van het toch al sterke Umro een feit. Meteen wordt er aangevangen met een nummer dat boven de acht minuten klokt en je meeneemt naar een sterk uitgevoerde brok beukende en gevarieerde black metal van kwaliteit. De originaliteitsprijs zal wellicht niet snel in handen komen van deze vuurspuwers, maar dat stoort nergens. De variatie en de kracht doen het ‘m. Agressie gaat gepaard met sporadisch toegevoegde melodieën die tevens ook een bepaalde scherpte aan het geheel geven. Productietechnisch is het goed volgemept, zonder dat we hier te maken hebben met een overdaad of muur van geluid. Vocaal en instrumentaal is het absolute Norway-worshipping, maar het stoort wederom nergens. De band doet zijn ding en blijft aan de binnenzijde van je schedel hangen met de hoofdriff van Darkness Shatters me Towards the Dead of de openingsriff van Sekao Duboko, Zakopao Plitko die na momenten van desoriëntatie plots weer zijn kop op steekt.

Aanrader voor de black metal-fans die weer zoet gehouden kunnen worden met dit uur aan Servische zwartgalligheid met Noorse all-over injectie. Slechts het feit dat het soms wat willekeurig in de oortjes weergalmt en er op de heerlijke uitvoering na nergens écht iets uitschiet, zorgt ervoor dat we hier niet met een topcijfer van doen hebben. Wederom een meer dan prima schijf dus.

Tracklisting:
The Stone - Golet

 1. Sekao Duboko, Zakopao Plitko
 2. All Graves Gaping Wide
 3. Nikad Bliži Smrti
 4. Golet
 5. Darkness Shatters me Towards the Dead
 6. Pred Licem Novog Boga
 7. Barren Earth in Cold Death’s Hands
 8. Humke

Line-up:

 • Kozeljnik – Bass, Guitars
 • Urok – Bass, Keyboard
 • Nefas – Vocals
 • Demonetras – Bass
 • L.G. – Drums
 • Glad – Vocals

Links: