The Spirit That Guides Us – We Are Under Reconstruction Part 1

The Spirit That Guides Us – We Are Under Reconstruction Part 1
Sally Forth Records – 2006

The Spirit That Guides Us is een vreemde eend in de bijt. De bandleden hielden hun line-up lange tijd ‘geheim’ en op de website of op het artwork bij hun releases was ook niets hierover terug te vinden. De band wilde de muziek altijd het woord laten doen. Na wat gebruik van het altijd handige Google blijkt dat de leden ook actief zijn in bands als This Beautiful Mess en at the close of every day.

De muziek voor zichzelf laten spreken heeft voor mij bij deze band altijd prima gewerkt. Het eerdere werk van The Spirit That Guides Us heeft bij mij altijd lekker zijn rondjes gedraaid in de cd-speler. Emo, post-hardcore; allerlei termen kun je er tegenaan gooien. Een feit is dat deze band een eigenzinnige mix van stijlen laat horen die met name gekenmerkt wordt door de combinatie van uitstekende cleane zang met een wanhopige krijs. Twee zangers dus, maar dan ook vaak nog tegelijkertijd, waardoor een erg vreemde combinatie ontstaat. Je moet er van houden, maar ik vind het in dit geval te gek klinken.

We Are Under Reconstruction part 1 is een verzameling van zeldzame nummers, opnieuw opgenomen tracks en live-registraties. Er zijn zelfs nog twee nieuwe nummers opgenomen. Deze plaat moet de eerste vijf jaar uit het bestaan van deze band vertegenwoordigen. Toch is het geen best-of album want er staan geen tracks op van het debuutalbum The Sand The Barrier of het laatste album North and South.

Dit album dient derhalve als een mooie verzameling voor de fans alsmede een uitstekende introductie voor mensen die de band nog nooit hebben gehoord. Zoals de bandnaam misschien als enigszins doet vermoeden heeft de band een Christelijke achtergrond, maar prekerig wordt het nooit. De teksten zijn dan ook breed te interpreteren. Ook hier geld dus: laat de muziek voor zich spreken. Ik kan me er in ieder geval niet aan storen.

The Spirit That Guides Us blijft met deze plaat tot mijn favorieten horen binnen het wat rustigere werk. Met name de originaliteit blijft een sterk punt. Het ene moment hoor je een dromerige passage met melodieus zangwerk en lijkt de band zo uit de Top 40 weggelopen, drie tellen later wordt je van je sokken geblazen door zieke screams, dissonante gitaren en onverwachte breaks. Ik hou hier wel van. Een aanrader voor iedereen met een wat bredere smaak.

The Spirit That Guides Us - We Are Under ReconstructionTracklist:

 1. save the best for last (new song)
 2. the tune (new song)
 3. the vow to change (japanese bonus song)
 4. hopeful forever (new version)
 5. amongst all barren heights (new version)
 6. deep and unanswered (new version)
 7. 24 winters (remixed version)
 8. agnes (live version)
 9. real life motion picture (live version)
 10. enjoy the silence (remixed version)
 11. the intolerant truth (remixed version
 12. the spirit anthem (the s. vs. e. remixed version)
 13. what if oslo really failed (remixed version)
 14. the occult conspiracy (remixed version)
 15. dead end disarmer (remixed version)
 16. it`s just how things end (new song)

Links: