The Spirit – Sounds From The Vortex

Dat Duitsland enorm veel te bieden heeft op het gebied van metal zal haast niemand ontgaan zijn. Zo brachten de Duitsers al vele legendarische bands voort. Denk hierbij aan namen als Accept, Blind Guardian, Rammstein en Kreator. Ook de Duitse festivals doen het enorm goed bij menig metalhead. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar wat The Spirit te bieden heeft met het debuutalbum Sounds From The Vortex. Het speciale aan deze release is dat het album al in 2017 is uitgebracht via Eternal Echoes in een zeer gelimiteerde uitgave. Dit heeft vermoedelijk maar weinig teweeg gebracht. Dat er van Eternal Echoes haast geen spoor meer op het internet te vinden is, versterkt dit vermoeden alleen maar. De re-release vindt plaats op 10 augustus en ditmaal via Nuclear Blast Records.

Na ruim zes luisterbeurten is het dan echt tijd om een artikel te wijden aan het album van de melodische blackmetalband. Waar te beginnen? Bij het begin! De titeltrack opent duister met huilende windvlagen en een zware blackmetalriff die doet denken aan het oude werk van Dissection. Lekker hoor! Het ware geweld barst los met de tweede track Cosmic Fear. Een knaller van een plaat vol brute blastbeats, strakke gitaarrifs en een heerlijk old-school gevoel. De zang van MT mag er zeker zijn en doet lichtelijk denken aan de kunsten van Shagrath (Dimmu Borgir). Ook de tempowisselingen in het nummer zijn ijzersterk. Na ongeveer een minuut volgt een ritme waar ik met mijn vuist in de lucht wil stoten. De vingers en voetjes bewegen mee op dit pakkende stuk en mijn nekspieren krijgen het zwaar te verduren tijdens het headbangen. Het tweede nummer is dan ook mijn favoriet. Het daaropvolgende nummer getiteld The Clouds of Damnation laat een iets andere kant van de band zien. Het is een perfecte mix tussen de stijlen van bands als Dissection en Necrophobic. De gitaarsolo na ruim tweeënhalve minuut begint rustig en meeslepend, gaat over in een snelle aanslag tezamen met de drums en eindigt episch. Hierop volgt een relatief kalme intermezzo, maar eenmaal aangekomen bij de vier minuten gaat het tempo er weer in. Het geheel werkt erg goed en de track luistert lekker weg.

De overige nummers op het album zijn minstens even indrukwekkend, waarbij Cross the Bridge to Eternity en Illuminate the Night Sky er voor mij uit springen. Dit betekent overigens niet dat de overgebleven tracks minder noemenswaardig zijn, maar ik moet toch een keuze maken. Eigenlijk is het hele album een groot succes! Ondanks een aantal gelijkenissen met een paar grote namen heeft de band toch een eigen geluid en laat hiermee goed zijn muzikale kwaliteiten zien. De compositie is ook van een zeer hoge klasse. Elk nummer is goed opgevuld, mooi in balans en zo stevig als een huis! Hopelijk krijgt The Spirit met de re-release van Sounds From The Vortex de aandacht die het eerder niet kreeg. Dit meesterwerk verdient het wat mij betreft absoluut!

Label:

Nuclear Blast Records, 2018

Tracklist:

 1. Sounds from the Vortex
 2. Cosmic Fear
 3. The Clouds of Damnation
 4. Cross the Bridge to Eternity
 5. Illuminate the Night Sky
 6. The Great Mortality
 7. Fields of the Unknown

Line-up:

 • MT – Zang, Gitaar
 • AK – Gitaar
 • AT – Basgitaar
 • MS – Drums

Links: