The Spirit – Cosmic Terror

The Spirit is een trio uit Duitsland dat nog maar recentelijk hun tent heeft opgezet in metal-land en dit ergens in 2017. De tent zit vol gebruikte en geleende spullen. Muzikaal zit alles verpakt in een aanstekelijk mix van death en black metal. De aanstekelijkheid zit hem in de onmiddellijke herkenbaarheid van uitvoering. Het klinkt erg Scandinavisch allemaal en daarmee haal ik het grootste minpunt al even vanonder het tentzeil, we hebben het allemaal al wel eens gehoord en dan vaak veel en veel beter. Je moet hiervoor bij bands als Dawn, Necrophobic en Sacramentum zijn. In de verte hoor ik ook de landgenoten van December Flower langskomen. Als ik me niet vergis zijn deze laatste er al wel weer mee gestopt.

Ik gebruik de voor mij beste nummers op de plaat, om het wat te onderbouwen. Het nummer The Path Of Sollitude begint met een twinlead die zo van één van de platen van bovenstaande bands kan afgesnoept zijn. Het nummer ontplooit zich vervolgens als een mid-tempo beukertje denk je alsof je naar een wat platter afkooksel aan het luisteren bent van bijvoorbeeld Maha Kali van Dissection. Er komt echter wat meer snelheid en slependheid in door een dragende melodielijn bovenop een dubbele basritme dat zich afwisselt met een blast. Wanneer M.T. en trawanten vervolgens het einde aan het breien zijn, aan dit meer dan zeven minuten durend epos, komen er nog wat hoekige lijnen voorbij. Het daaropvolgende Pillars Of Doom gebruikt een Sacramentum-thema en alzo is het misschien wel het lekkerste nummer van deze Cosmic Terror. Jammer dat er hier nog geen clipje van bestaat.

Niks nieuws had ik al gezegd, maar dan ook echt niks nieuws. Veel voorspelbare zaken allemaal. Lekker, strak en erg goed uitgevoerd dit plaatje en toch blijf je op je honger zitten. Je weet wel die ene riff, die ene break, die ene majesteuze solo of vocale uithaal, noppes. Misschien als laatste bemerkingen, The Spirit en Cosmic Terror? Niet echt een bandnaam noch albumtitel die onmiddellijk indruk maakt en je op het juiste spoor zet.

Score:

65/100

Label:

AOP records, 2020

Tracklisting:

  1. Serpent As Time Reveals
  2. Strive For Salvation
  3. Repugnant Human Scum
  4. The Path Of Solitude
  5. Pillars Of Doom
  6. The Wide Emptiness
  7. Cosmic Terror

Line-up:

  • M.T. – zang, gitaar
  • M.S. – drum
  • A.T. – bas

Links: