The Scars In Pneuma – The Path Of Seven Sorrows

Eind 2016 werd het soloproject The Scars In Pneuma opgericht door Lorenzo Marchello, om daarna al vrij spoedig in 2017 een volwaardige band te worden wanneer Francesco Lupi (gitaar) en Daniele Valseriati (drums) in dienst treden. Het album The Path Of Seven Sorrows is het debuut van deze relatief jonge band. De speelstijl op dit achtendertig minuten durende album is vrij divers van aard, maar vooral doordrenkt van melodische blackmetalinvloeden.

Zo ontwaar ik vanaf het eerste nummer Devotion direct typerende blackmetaldrums die zich later op het album nog meer op de voorgrond weten te etaleren. De netjes geplaatste donderslagen bezorgen mij op het eerste gehoor een In The Nightside Eclipse déjà vu. Wat ook opvalt, zijn de zeer melodische en perfect uitgevoerde gitaarriffs. Deze elementen zorgen voor een episch geheel. Wanneer de band gas terugneemt, hoor je tevens enkele aardige doominvloeden zoals het wat meer uitgesponnen gitaarwerk en rustige drumwerk, heel af en toe ondersteund door een niet nader genoemde zangeres. Het is een aardige combinatie.

Het stemgeluid van Lorenzo is zeker geen blackmetalkrijs, maar eerder een verhalende grunt waar je van moet houden. Het is weer eens wat anders dan je zou verwachten. Persoonlijk hoor ik bij dit soort muziek liever een blackmetalkrijs of iets in het verlengde daarvan. Aan de andere kant moet ik toegeven dat het geen echte afbreuk doet aan het totaalplaatje van The Path Of Seven Sorrows. In feite is dit mede te danken aan het eerder genoemde gitaarwerk vol afwisseling. Het is inventief en melodisch en blijft hangen in het hoofd en niet eens voor een uurtje, nee, voor de gehele dag.

Favoriet hier is The Glorious Empire Of Sand. Het is waanzinnig hoe hier wordt geopend met akoestisch gitaarspel om vervolgens de spanning op te bouwen en naar een climax toe te werken. Een andere troef die The Scars In Pneuma over de gehele linie tentoonspreidt, is het vermogen om naast agressie ook iets van melancholie in de muziek te verweven. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het bijgevoegde Spark To Fire To Sun. Het geeft mij een bepaald onderbuikgevoel en dat is deze keer niet negatief bedoeld. Het korte instrumentale Constellations brengt het album tot een goed einde.

 

Mijn eindoordeel is dat de heren van The Scars In Pneuma met The Path Of Seven Sorrows een prima debuut afleveren, waar met name de melodische blackmetalelementen kenmerkend zijn. Afgaande op de gemiddelde speelkwaliteit van dit drietal denk ik dat er in de toekomst nog meer inzit. Het is een aanrader voor de liefhebbers van melodische black metal met een snuifje doom en wat mij betreft zeker onderstaande score waard.

Score:

78 / 100

Label:

Promethean Fire, 2019

Tracklisting:

1. Devotion
2. Souls Are Burning
3. Spark To Fire To Sun
4. All The Secrets That We Keep
5. Dark Horizons Ahead
6. The Glorious Empire Of Sand
7. Constellations

Line-up:

  • Lorenzo Marchello – Zang, Gitaar, Bas
  • Francesco Lupi – Gitaar
  • Daniele Valseriati – Drums

Links: